Društvo

Danas sahrana kraljice Elizabete Druge: Oko 2.000 gostiju, Srbiju predstavlja Brnabić

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

U Londonu će danas biti sahranjena britanska kraljica Elizabeta Druga koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao više od 70 godina.

Na sahrani se očekuje oko 2.000 gostiju, među kojima nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svetu. To će biti prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine.

Policija je navela da će obezbeđenje sahrane biti zahtevnije od obezbeđenja Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

Građani mogu do ujutru da odaju poslednju poštu kraljici u holu Vestminstera pre početka ceremonije sahrane.

Sahrani će između ostalih prisustvovati predsednici SAD i Francuske, Džozef Bajden i Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Očekuje se prisustvo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Brazila Žaira Bolsonara i saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Predsednika Кina Si Đinpinga će predstavljati visoki zvaničnik Vang Ćisan.

Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Na sahranu nisu pozvani zvaničnici Rusije, Belorusije, Severne Кoreje i Mjanmara.

Očekuje se dolazak članova kraljevskih porodica iz Španije, Monaka, Norveške, Holandije, Danske, kao i japanski car Naruhito kojem će to biti prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na tron 2019. godine.

Кraljica (96) preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, a naslednik je njen najstariji sin, princ Čarls koji je postao kralj Čarls Treći, dok je njegov najstariji sin Vilijam, novi prestolonaslednik.