Društvo

Danas “Speed Marathon” saobraćajne policije: Merenje brzine kretanja vozila tokom celog dana

FOTO: Youtube screenshot/MUP
U okviru akcije koju tokom ove nedelje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, danas će biti realizovan takozvani „Speed Marathon“, tokom kojeg će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

Akcija se sprovodi na svim najvažnijim putnim pravcima u Srbiji, uključujući I one na teritoriji grada Požarevca.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od prethodnog vikenda počeli su sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole saobraćaja koja je usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila. Ova akcija se sprovedi u 30 evropskih zemalja koje su članice Mreža saobraćajnih policija Evrope-ROADPOL, saopštio je MUP.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije – presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila. U cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina će biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

U prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca prošle godine, naveo je MUP u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend