Društvo

Danas: Za 12 meseci EPS izgubio više od 860 mil EUR

FOTO: Boom93/R. Momirović
Za prvih devet meseci ove godine JP EPS je izgubio 79,5 milijardi dinara, što je za 2,9 milijardi dinara više od plana. To je neto gubitak od 676,6 mil EUR za devet meseci, piše Danas.

Кada se tome doda katastrofalno poslednje tromesečje prošle godine kada je napravljen gubitak od 22 milijarde dinara odnosno 187 miliona evra, to znači da je EPS za poslednjih 12 meseci, od septembra do septembra izgubio 863,3 miliona evra.

U prvih devet meseci ove godine potrošnja struje u Srbiji smanjena je za četiri odsto. Od ukupno isporučenih 26.643 gigavatsati struje, EPS je proizveo 22.525 gigavat sati što je za 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Da bi se nadomestio gubitak u proizvodnji spolja je nabavljeno 4.118 gigavatsati električne energije, od čega 1,179 gigavatsati od povlašćenih proizvođača električne energije iz OIE, 2.017 gigavat sati na tržištu od trgovaca i 922 gigavat sati na ostale načine, pre svega na berzi i od Republike Srpske.

Termoelektrane su proizvele 15.798 gigavatsati struje što je za četiri odsto manje od prošlogodišnje proizvodnje.

Termoelektrane i dalje se suočavaju sa neadekvatnim kvalitetom i nedovoljnim količinama uglja iz Кolubare pa je za devet meseci potrošeno 7,1 milijardi dinara za uvoz uglja.

Кako se navodi u izveštaju o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja JP EPS za period 1.januara do 30. septembra 2022. ideja je da se uvozni ugalj boljeg kvaliteta meša sa lignitom iz kolubarskog basena i tako proizvodi struja u termoelektranama, umesto da se uvozi.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Radnik sam Termoelektrana, situacija je strasna, jedino sto ne manjkaju ekskurzije, sve ostalo fali, čak i Wc papir

    • sve je tačno,samo kolega zaboravili ste da ne postoji ni menza,vuku se kese od kuće a kada ostanes da radis prekovremeno ili kada dođes za vikend gladujes

%d bloggers like this:
Send this to a friend