93 sekunde Društvo

Deca iz Portugala i Turske posetila školu “Sveti Sava” (VIDEO)

Foto:Boom93/S.Lisac
Osnovna škola “Sveti Sava” ove nedelje je domaćin nastavnicima i učenicima iz Portugala i Turske koji su u okviru realizacije Erasmus programa u poseti ovoj školi i gradu. Za pristigle goste u školi je organizovan doček i priredba dobrodošlice.

Iako je prema prvobitnom planu trebalo da stigne i delegacija iz Hrvatske, usled pozitivnosti određenih učenika cela grupa je u izolaciji i bila je sprečena da dođe.

Gošće iz Turske i Portugala su za Boom93 podelile svoje utiske i očekivanja.

Foto:Boom93/S.Lisac, Fatima Ferraz nastavnica iz Portugala

Fatima Ferraz nastavnica iz Portugala kaže da za njihovu zemlju ovakav projekat prestavlja novo iskustvo, ali i upoznavanje novih kultura, drugih istorija i tradicija koje se razlikuju od njihove.

“Očekujem da naše škole razmene iskustva i metode učenja kako vaše tako i naše. Takođe da upoznamo vašu tradiciju i vama da predstavimo našu, ali i da postanemo veoma dobri prijatelji u budućnosti”, navodi nastavnica iz Portugala.

Pored delegacije iz Portugala, u gostima je i delegacija iz Turske, a njihova nastavnica Aysun Duman kaže da je ovaj projekat započet pre dve godine i da je cilj povezivanje različitih kultura i tradicija i upoređivanje nastavničkih veština.

Foto:Boom93/S.Lisac, Aysun Duman nastavnica iz Turske

“Želja nam je da učimo o drugim kulturama, da naši učenici upoznaju različite zemlje i očekujemo da stvore prijateljske veze sa drugim učenicima”, navodi Duman.

Za goste je upriličen i prijem u Gradskoj upravi, tokom kog su obišli gradsko zdanje.

Prema rečima Petra Pantića, nastavnika istorije i koordinatora projekta, gosti koji su tokom jučerašnjeg dana stigli, biće ovde pet dana, tokom kojih će biti organizovan niz radionica, ali i izleta kako bi se upoznali kako sa nastavom u školi tako i sa samim gradom. Ovo je prva poseta koja se realizuje i ona predstavlja pripremu za sve projekte koje će škola realizovati naredne godine, kada očekuju delegacije iz 16 zemalja Evrope.

Foto:Boom93/S.Lisac

“U postupku smo dobijanja akreditacije za Erasmus projekte, što znači da će ukoliko dobijemo akreditaciju u narednih 7 godina, svake godine određeni broj nastavnika i učitelja sigurno ići što na stručno usavršavanje, što na obilazak zemalja Evrope, tako da dajemo školi jednu evropsku dimenziju”, navodi Pantić.

U okviru projekta Erasmus učenici ove škole naredne godine, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole obići će više od 10 zemalja u Evropi.

Inače, u okviru ovih projekata, učenici su se prethodne nedelje vratili iz Litvanije, a jedna grupa je sa nastavnicima juče otputovala u Španiju.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta. Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

U projektima mobilnosti mogu učestvovati studenti i nastavno osoblje u visokom obrazovanju, nastavnici i učenici u opštem obrazovanju, nastavnici i učenici u stručnom obrazovanju, edukatori u obrazovanju odraslih i mladi i omladinski radnici u oblasti mladih. Novina u ovom programu je i mogućnost za učenike u opštem obrazovanju, kao i polaznike u obrazovanju odraslih da učestvuju u projektima mobilnosti zarad učenja i sticanja novih veština.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend