Društvo

Dečija igrališta u gradu niko ne održava

Grad Požarevac nije poverio poslove održavanja i uređenja dečijih igrališta u gradu nekom preduzeću, tako da se o istima trenutno niko ne stara, rečeno je za Boom 93 u Gradskoj upravi.
Boom93/N.Stojićević

Kako nam je rečeno, Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta propisano je da se imenuje organ koji će obavljati poslove ocenjivanja i voditi evidenciju o dečijim igralištima. Međutim, do danas grad nije imenovao ovaj organ, niti doneo podzakonski akt kojim bi bio definisan način uređenja dečijih igrališta.

Boom93/N.Stojićević

Prema poslednjim dostupnim podacima popravku mobilijara u Požarevcu i Kostolcu, koja se odnosila i na dečija igrališta, vršio je Kazneno-popravni zavod u Zabeli još 2017. godine na osnovu ugovora koji je sa gradom zaključen, a tada je ovo održavanje plaćeno milion dinara, bez PDV-a.

Takođe, na pitanje Boom 93, kada će na igralištu u Jug Bogdanovoj ulici, koje je još 2019. godine dobilo nove sprave, biti postavljena i gumena podloga koja je bila najavljena još tada, iz gradske uprave su nam rekli da je 2018. godine bilo opredeljeno 3 miliona dinara za nabavku podloge za dečija igrališta, da je javna nabavka više puta raspisivana, ali da nije realizovana jer nije bilo ponuđača.

Grad je tada opredelio i 3 miliona dinara za nabavku opreme i mobilijara na igralištima, a ova javna nabavka je realizovana.

Boom93/N.Stojićević

Iz Službe za investicije grada rečeno je da njima nije poznato da je za 2020. godinu predviđena nabavka podloge za dečija igrališta, kao i da se ova služba ne bavi evidentiranjem i praćenjem stanja dečijih igrališta u gradu.

Prema Pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta, podloga na igralištima mora da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i „kreativne“ kako bi razvijale motoriku dece. Takođe, pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode.

Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštavaju ministarstvo o tome kako će i kada izvršiti prilagođavanje postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta bio zatvoren.

Budući da igrališta u gradu trenutno niko ne održava, to znači i da niko ne vrši ni dezinfekciju mobilijara koje koriste najmlađi, naročito sada u periodu intenzivnog širenja koronavirusa.

Slobodan Jović, direktor JKP “Komunalne službe” kaže da ovo preduzeće ne vrši “prskanje” odnosno dezinfekciju dečijih igrališta, ali ih čisti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravo za tekst,konacno da neko nesto napise povodom ovih nazovi igralista. Ono u Jug Bogdanovoj,osim sto nema mekanu podlogu,vec nema ni delove ograde na kucici. Ono kod autobuske stanice je okruzeno kukuruzistem i ne moze da se pridje do njega. Igraliste u Djuri je nedovrseno sa samo jednom kucicom na vreloj podlozi bez ijednog drveta u okolini. Da ne nabrajam dalje,nikome nisu bitna deca koja rastu u nasem gradu.

  • Ne samo dečija igrališta , već i drugi objekti se ne održavaju . Ulica Draže Markovića , nedavno uradjeni trotoari , Čačalica (staza je nedavno asvaltirana ,,kao za inat ,, i td . A prilazi gradu ..a na sajmovima turizma , medalje , pehari … M.M

%d bloggers like this:
Send this to a friend