Društvo

Demostat: Neophodno još milijardu evra za nesmetano funkcionisanje EPS-a?

Foto: Boom93/M. Veljković
Da bi preduzeće u narednom periodu nesmetano funkcionisalo, EPS će morati da se dodatno zaduži u iznosu od čak milijardu evra, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

Razlog zbog koga će EPS morati da aplicira za nove kredite je veoma loša finansijska situacija u preduzeću zbog katastrofalne poslovne politike sprovođene u vreme kada je direktor bio Milorad Grčić, koji je zbog toga 12. januara ove godine bio prinuđen da podnese ostavku, piše Demostat.

„Od novog rukovodstva na čelu sa v.d. direktorom Miroslavom Tomaševićem nadležni očekuju da sredi haos koji je iza sebe ostavio Grčić usled nestručnog i bahatog rukovođenja preduzećem. Međutim, to je nemoguće ostvariti bez finansijske injekcije EPS-u koji je tokom Grčićevog mandata praktično doveden do prosjačkog štapa. Zbog lošeg kvaliteta uglja, nedovoljno obezbeđenih količina i zbog nedostatka mazuta EPS je u prošloj zimskoj sezoni proizveo manje struje nego što je bilo planirano“, objasnio je sagovornik Demostata.

Plan je, kako je rekao, da se EPS kod banaka zaduži u iznosu od 700 do 800 miliona evra. Razmišlja se da se ostatatak novca do iznosa od milijardu evra EPS-u obezbedi kroz neki vid državnih subvencija, a postoji bojazan da do svojinske transformacije EPS-a dolazi zbog toga kako bi za potrebe dobijanja kredita moglo da dođe do zalaganja akcija preduzeća.

Izvor Demostata blizak EPS-u, pak, tvrdi da do te opcije neće doći već će kredit biti obezbeđen državnim garancijama i ako bude potrebe donošenjem odluke o tome u Skupštini Srbije.

„Prema svemu sudeći, model za pretvaranje EPS-a u akcionarsko društvo će biti onaj koji je primenjen u slučaju Elektromreže Srbije. To će onda značiti da je reč o takozvanom zatvorenom akcionarskom društvu u 100 procentnom vlasništvu države. U praksi to znači da nema trgovanja njegovim akcijama niti da je preduzeće licencirano na berzi. Stoga će zaduživanje ići na isti način kao što je išlo dosad, odnosno kroz državne garancije“, istakao je izvor Demostata.

Ono što je potpuno izvesno je to da je jedan od razloga što će EPS zarad nesmetanog funkcionisanja morati da posegne za novim kreditima i taj što je to preduzeće bilo prinuđeno da izdvoji znatne sume novca za nabavku uglja iz inostranstva.

Poseban problem predstavlja to što EPS poseduje sopstvene površinske kopove iz kojih se snabdeva jeftinim ugljem, ali i pored toga, uvoz stranog je sada postao nasušna potreba, piše Demostat.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kada nećete da promenite strateškog partnera zvanog SNS tako mora da bude. Radnici hoće A. D. privatizaciju a sindikati nedaju zajedno sa menadžment om.

  • Bolje da ga prodaju, više se isplati. Uzmes neki dinar i ne povećavaš javni dug Srbije, ovako smo njihovi taoci a struju ionako uvozimo mesecima i to ozbiljne količine

  • A jel moze malo o odgovornosti,nepotizmu,partokratiji…uzimanju para za zaposljavanje..istrazivacko novinarstvo

%d bloggers like this:
Send this to a friend