Društvo

Demostat: Struja sigurno poskupljuje i za privredu i za domaćinstva

stub struja
Foto/ ilustracija/ bandera/ struja
Aktuelna cena električne energije neće dugo potrajati i u narednom periodu će biti određena nova još viša i za privredu i za domaćinstva, piše Demostat.

Pozivajući se na svoja saznanja od izvora bliskih Vladi Srbije, Demostat navodi da je cilj nadležnih da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.

Dosad su ostvarene dve etape u okviru te kampanje, prva 1. januara kada je proklamovana cena od 75 evra po megavat satu, a druga od 1. septembra kada je ona podignuta za privredu od 95 evra po megavat satu.

Кampanja će trajati dok se ne ispuni cilj da ukupan procenat poskupljenja kojim će biti opterećena privreda iznosi planiranih 70 odsto, navodi Demostat.

Navode da je ova njihova informacija potvrđena u izjavi premijerke Brnabić Radio-televiziji Srbije da tokom krize mora da se štiti privreda subvencionisanom cenom i struje i gasa kako bi ona bila konkurentna.

„Iz izrečenog je potpuno jasno da u Vladi pod ‘zaštitom privrede’ i ‘subvencionisanom cenom’ podrazumevaju da se cena za preduzeća diže postepeno. Dakle, po principu rasta cena o kome smo pisali“, navedeno je u tekstu.

To što nadležni vide kao svoju „pomoć“ privredi, preduzetnici pak smatraju novim nametom u kriznim uslovima koji ugrožava egzistenciju njihovih preduzeća i zaposlenih u njima. Prema mišljenju stručne javnosti potpuno izvestan epilog svakog poskupljenja struje za privredu je taj da će vlasnici preduzeća, kako bi nadoknadili troškove i ostvarili željeni profit, povećati cene svojih proizvoda i usluga, dodaje Demostat.

U praksi, kako se u tekstu navodi, to znači da će i taj ceh, kao krajnji potrošači, platiti građani Srbije.

„Ono što je potpuno kontradiktorno i začuđujuće je to da je premijerka Brnabić najavila poskupljenje struje nakon što je pre više od mesec dana demantovala pisanje našeg portala da Vlada planira poskupljenje struje za privredu optuživši nas za ‘pinokio novinarstvo'“, naveo je Demostat.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend