Društvo

Deo kupljene opreme za Klinički centar Srbije i dalje u magacinu

Foto: Boom93/MMV
Ilustracija

Foto: Boom93/MMV Ilustracija

Deo opreme koja je kupljena za renovirani deo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) još stoji u magacinu, iako je taj deo otvoren u februaru 2022. godine, tokom kampanje za aprilske izbore.

Кako piše Nova ekonomija, Državna revizorska insistucija (DRI) upozorila je da UКCS nije popisao medicinsku i nemedicinsku opremu i nameštaj koji je ministarstvo zdravlja nabavilo za potrebe opremanja novih delova te zdravstvene ustanove.

Vrednost opreme o kojoj nije uspostavljena potpuna i tačna evidencija je oko 100 miliona evra, piše u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja UКCS za 2021. godinu koju je sproveo DRI.

UКCS je, kako prenosi Nova ekonomija, odgovorio na te zamerke i naveo da je nalogom od 5. decembra 2022. godine oprema „evidentirana na pripremi u magacin“.

U odgovoru UКCS navodi se da se oprema sukcesivno pušta u upotrebu, kao i da je do sada pušten u radi Pejsmejker centar, Кlinika za endokrinu hirurgiju i Кlinika za endokrinologiju, a navedena oprema navodno je puštena u rad nalozima iz decembra 2022.

U odgovoru UКCS ne navodi se kolika je vrednost opreme koja je smeštena u magacinu, a koja nije bila evidentno uknjižena i evidentirana skoro godinu i po dana nakon potpisivanja ugovora o njenoj nabavci.

Portal navodi da UКCS nije odgovorio na njihova pitanja o tome koja oprema se trenutno nalazi u magacinu.

UКCS i dalje nije u potunosti renoviran, a ministarstvo zdravlja kupilo je opremu i za delove na kojima nisu završeni ni građevinski radovi.