Društvo

Direktor policije: Krivična prijava za četiri „kopača tunela“, svi državljani Srbije

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić kazao je da Uprava policije Crne Gore zna ko su „rudari“ podzemnog tunela koji je vodio do depoa Višeg suda u Podgorici, a da su četvoro osumnjičenih protiv kojih će biti podneta krivična prijava državljani Srbije, prenele su Vijesti.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić rekao je da je „jako teško organizovati ovakvu kriminalnu aktivnost“, prenose Vijesti.

„Trebala je ozbiljna podrška, infrastruktura i ozbiljna finansijska sredstva. Ova aktivnost puno lakše se realizovala ako je imala pomagača iz suda. Ako ste imali nekoga iz Višeg suda ko je postavio lokator zaista se kopačima olakšali posao. Hirurški je taj otvor u depou Višeg suda otvoren i nalazi se između dve police i na kraju svi registratori i predmeti su tako vraćeni da kada bi ušli u depo ne postoji teoretska mogućnost da ćete da vidite otvor dok ne uklonite registratore. Na kraju nemate prašinu, a ne šta drugu, nemate ostatke šuta“, kazao je Terzić.

On je istakao da bi za detaljan popis u depou Višeg suda u Podgorici bilo potrebno dosta vremena.

„Ono što su moji podaci od 13. septembra je da nedostaje 13 poštolja, tri pištolja revolvera i tri puške od čega je iz pravosnažno okončanih predmeta šest pištolja, tri pištolja revolvera i dve puške“, naveo je direktor Uprave policije.

Terzić je kazao i da je „investitor“ akcije ozbiljna kriminalna grupa iz Crne Gore.

„Neću reći koja je da ne bih ugrozio istragu. Nismo došli do onih koji su platili ne tako malu investiciju. Neću reći ništa u emisiji što će ugroziti dalji tok istrage. Krivična prijava koja će se podneti sutra je samo prvi korak“, rekao je Terzić.

Krivične prijave za četvoro državljana Srbije

On je rekao i da će ministra unutršanjih poslova Filip Adžić održati konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ekskluzivne informacije.

„Uprava policije zna ko su rudari. Krivičnom prijavom koju će podneti Uprava policije biće obuhvaćeno pet lica – M.M. (1970), J.D. (1993), M.V, (1991), V.E. (1991), svi državljani Srbije“, rekao je Terzić.

Kazao je da će prijavom biti obuhvaćena i dva NN lica.

„Od ova dva NN lica je lice sa lažne lične karte“, rekao je Terzić.

„Ova ženska osoba jeste ovo lice sa fotografije, ali nisu njeni podaci. Ali je fotografija identična i jedna je od osoba koja je učestvovala u kriminalnim aktivnostima. Naglasak koje je imala u komunikaciji sa svedokom i ukazivalo je da ovo lice iz Srbije ili Bosne i Hercegovine“, rekao je Terzić.

On je kazao i da je otkrivanje osumnjičenih za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici kompleksna operacija i da zahteva kompleksu istragu.

„Ne može se znati tačan broj osoba koje su učestvovale u kriminalnim aktivnostima. Ubeđen sam i siguran sam da će ovaj broj, od devet, kako istraga bude odmicala, rasti“, rekao je Terzić.

Jedna osoba odbila poligraf

Terzić je rekao da je šest osoba podrvrgnuto poligrafskom ispitivanju i da je jedna osoba odbila poligrafsko testiranje.

„Lice koje je odbilo poligrafsko testiranje je reklo ‘kada svi iz Višeg suda budu išli na poligrafsko testiranje ići ću i ja. Zašto ste baš mene odredili. Nisam kriminalac i neću da idem na poligraf’“, naveo je Terzić šta je kazala osoba koja je odbila poligraf.

Terzić je kazao da danas u Crnoj Gori ekzistira 10 kriminalnih grupa i da je to značajno manje nego pre desetak godina koja je procena bila da je u Crnoj Gori bilo 35 organizovanih kriminalnih grupa.

„Ne mislim da je mafija zavladala Crnom Gorom. Mislim da sve aktivnosti koje Uprava policije sprovodi svakodnevno definitivno ukazuju na smanjen trend svih kriminhalnih aktivnosti“, rekao je Terzić.