Društvo

Direktor Torlaka objasnio zašto je povučena BSŽ vakcina: „To je normalno, nema razloga za brigu“

Foto/T.S. vakcina

Foto/T.S. vakcina

Direktor „Torlaka“ Luka Dragačević izjavio je da je taj institut nakon interne provere povukao jednu seriju BSŽ vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze.

Kako je rekao Dragačević, u roku od 24 sata ta vakcina je povučena sa teritorije cele Srbije, istakavši da nema razloga za brigu.

„Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu leka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama“, rekao je Dragačević za RTS.

Prema njegovim rečima, odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, Torlak je obavestio sve zavode i relevantne institucije.

„Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili. Svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakcina stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele Republike“, rekao je Dragačević.

On je istakao da je odmah zatim distribuirana nova serija, tako da nestašica nije bilo.

Ponovio je da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.

„Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže“, naveo je Dragačević.