Društvo

Direktorka RFZO: U decembru stiže 50.000 doza leka molnupiravir

Foto: Pixabay/Ilustracija
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić potvrdila je za TV K1 da u decembru u Srbiju stiže 50.000 doza leka za kovid molnupiravir i najavila da će u januaru ili februaru stići i novi lek kompanije Fajzer. 

Radojević Škodrić je rekla da je molnupiravir lek u obliku tablete, namenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti, jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike.

Daje se u prvih pet dana od pozitivnog testa na kovid-19 pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

„Lek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina“, objasnila je Radojević Škodrić.

„Prva količina koja će stići je 50.000 doza. Imamo takav ugovor da dodatne količine možemo povlačiti bez ograničenja, kada za njima bude potrebe“, rekla je ona, ističući da su SAD, gde se lek proizvodi, i Srbija prve zemlje koje će ga dobiti.

Najavila je i da će „u januaru ili februaru“ u Srbiji stići i novi lek kompanije Fajzer, namenjen osobama sa lakšom kliničkom slikom.

Radojević Škodrić je rekla i da u Srbiji još uvek nije registrovana Fajzerova vakcina za decu, jer mora da se dostavi kompletna dokumentacija i obave sva potrebna istraživanja.

Dodala je da se očekuje da do kraja godine na listu lekova bude stavljena i HPV vakcina.

„Tek kada vakcina bude na listi, tada može biti svuda dostupna i besplatna. Očekujem da od naredne godine to bude slučaj“, rekla je direktorka RFZO.

Ona je istakla da je HPV vakcina veoma značajna u prevenciji malignih oboljenja i prevenciji steriliteta i kod dečaka i kod devojčica.

Kako je precizirala, HPV vakcina za sada se besplatno daje deci uzrasta od 11 do 17 godina samo u Domu zdravlja Novi Sad.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend