Društvo

Đedović: Neophodno završiti potpunu reorganizaciju u Srbijagasu

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Potrebno je završiti potpunu reorganizaciju u Srbijagasu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

– Neophodno je da završimo potpunu reorganizaciju Srbijagas koju smo započeli prenošenjem vlasništva nad Transportgasom sa Srbijagasa na Republiku Srbiju. Transportgas je danas nezavisni operator transportnog sistema ali moramo da ispunimo sve zadatke iz Akcionog plana kako bismo uspešno sproveli reforme u gasnom sektoru – kazala je Đedović na sasatanku sa v.d. direktorom Transportgasa Srbija Zoranom Jovčićem, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je sa sa v.d. direktorom Transportgasa Srbija razgovarala o reformama u gasnom sektoru, investicijama i planovima poslovanja tog preduzeća u tekućoj i narednim godinama.

Đedović je dodala da će ove jeseni biti završena izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske koja je od strateške važnosti za državu, jer će njenom izgradnjom diversifikovati snabdevanje gasom iz drugih izvora, dok se planira gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom.

Jovičić je istakao da resorno ministarstvo pruža podršku preduzeću u procesu razdvajanja sa Srbijagasom i da će biti partner drugim gasnim preduzećima kako bi se ubrzano sprovela gasifikacija u zemlji.