Društvo

Đedović: Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom

Foto/gasovod/ pixabay ilustracija

Foto/gasovod/ pixabay ilustracija

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je u petak u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

Đedović je na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu istakla da se Srbija u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano se radi na tome da postane deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će joj omogućiti diversifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja.

Ministarka je dodala da će izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biti završena na jesen, a prve isporuke gasa se očekuju početkom 2024. godine, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana.

Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dveju zemalja – Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a da je važan izraz tih odnosa upravo saradnja u oblasti energetike.

Više informacija pročitajte OVDE.