Društvo

Đedović: Stabilno snabdevanje strujom i gasom

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović govorila danas na ministarskom panelu “Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije“, koji se održava u okviru “Abu Dabi nedelje održivosti 2023”, gde je govorila o planovima i prioritetima Srbije u razvoju energetskog sektora u kontekstu izazova koje je donela energetska kriza.

“Uprkos svim izazovima koje je donela energetska kriza, Srbija je uspela da sačuva sigurnost snabdevanja električnom energijom i gasom, po cenama koje su pristupačne građanima i ne ugrožavajući konkurentnost privrede. Završetkom dva velika projekta koja su u toku, izgradnjom termoelektrane Kostolac B3 snage 350 megavata i gasnog interkonektora ka Bugarskoj, koji će biti završeni u ovoj godini, obezbedićemo nove kapacitete za proizvodnju električne energije i energetsku infrastrukturu koja će omogućiti da diversifikujemo snabdevanje gasom”, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da Srbija deli globalnu viziju Evropske unije kad je reč o dostizanju karbonske neutralnosti i da je u toku izrada strateških dokumenata koji će imati za cilj povećanje udela OIE u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.

“Za veću energetsku nezavisnost i sigurnost snabdevanja potrebni su nam novi kapaciteti koji koriste energiju sunca i vetra, ali i unapređenje energetske efikasnosti. Srbija trenutno ima više od 550 megavata kapaciteta u sektoru OIE, ne računajući velike hidroelektrane. Pripremamo aukcije za gradnju oko 400 megavata vetroelektrana, kao i trogodišnji plan aukcija kako bi se dobilo najmanje 1.000 novih megavata iz OIE. Radimo i na unapređenju zakonskog okvira koje treba da omogući veće investicije u sektor OIE, na način da integracija novih kapaciteta iz OIE ne dovede u pitanje stabilnost sistema”, navela je Đedović.

Među prioritetima su i dalji razvoj energetske infrastrukture i bolje povezivanje sa susedima, rekla je ministarka i posebno istakla značaj Transbalkanskog koridora kao projekta koji će doprineti većoj stabilnosti snabdevanja električnom energijom, lakšoj integraciji kapaciteta iz OIE, kao i uspostavljanju regionalne berze električne energije.

Takođe je istakla značaj ulaganja u energetsku efikasnost u javnim zgradama i domaćinstvima, i doprinos koji su građani smanjenjem uštedama energije u domaćinstvima dali smanjenju ukupne potrošnje struje u zimskim mesecima.

“Paralelno sa projektima regionalnog povezivanja, težimo i da pojačamo bilateralne odnose sa partnerima iz drugih delova sveta, kao što su zemlje Centralne Azije, kako bismo obezbedili dodatnu sigurnost snabdevanja u uslovima brojnih izazova i brojnih nepredvidljivosti kao posledica energetske krize.

“Abu Dabi nedelja održivosti” je globalna inicijativa koju su pokrenuli Ujedinjeni Arapski Emirati (i kompanija Mazdar iz UAE) sa ciljem da se ubrza održivi razvoj i podstakne napredak na ekonomskom, socijalnom i ekološkom planu. Skup okuplja šefove država, predstavnike Vlada, investitore, preduzetnike, i druge aktere kako bi razgovarali o klimatskim akcijama i inovacijama koji će obezbediti održiviji svet za buduće generacije.