Društvo

Đerlek: Nove mere za dan – dva

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je na konferenciji za novinare da će nove epidemiološke mere biti saopštene za "dan - dva", i istakao da one neće mnogo značiti ukoliko građani ne poštoju one mere koje su već donete. On je na pitanje N1 koliko će građana primiti vakcinu do kraja godine odgovorio da "to neće biti veliki broj građana".
N1 screenshot

„Država se nalazi u delikatnoj i veoma ozbiljnoj situaciji. Što se mera tiče, mislim da smo trebali kao građani više da obratimo pažnju na to kako sprovoditi mere u praksi. Donosili smo mnogo mera, i možemo ih donositi koliko god, ali je bitno da li se te mere sprovode. Želim da naglasim da su danas stupile na snagu izmene i dopune Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti i to će biti jedna od mera preko kojih ćemo kontrolisati epidemiološku situaciju. Usvojene izmene nemaju karakter kaznene politike, već da preko njih kontrolišemo sprovođenje donetih mera“, naveo je Đerlek.

On je dodao da su već donete mere dovoljne, i da je neophodno da ih svi građani poštuju.

„Međutim, jedna neodgovorna grupa građana ipak nam stvara probleme. Želeo bih da se zahvalim 95 odsto građana Srbije koji sprovode mere u svakom smislu te reči i zato, iako nam brojke nisu zlatne, imamo solidnu situaciju kada bi to upoređivali sa regionom ili sa evropskim zemljama. Ne želimo da se tešimo, ali je lepo istaći da stojimo dobro“, istakao je on.

„Život u Srbiji ne može da stane, kao ni ekonomija. Analizira se svaki segment i moramo naći balans između zaštite zdravlja stanovništva i ekonomije. Tako da se razgovaralo o tome da se donete mere poštuju, zato što donoseći nove mere nećemo mnogo promeniti, ako ne poštujemo one koje su već donete“, napomenuo je Đerlek.

Prema njegovim rečima, te mere se pogotovo odnose na maske, koje treba nositi i na otvorenom, pogotovo u pešačkim zonama.

„U narednih dan, dva će biti precizno saopštene nove mere“, istakao je Đerlek.

On je istakao da je treći talas korone nadmašio prva dva, kao i da je trenutno broj pacijenata veći od oba dosadašnja talasa zaraze.

Odgovarajući na pitanje N1 šta najviše koči donošenje novih mera, Đerlek je naveo da je razlog iskustvo koje se steklo u dosadašnjem toku epidemije.

„Bila je nepoznanica za svetsku medicinu, pa i za nas. Ta nepoznanica je stvarala strah. Sada smo iskusniji i nije samo pitanje voditi računa o kovid pacijentima, već sada želimo da posvetimo pažnju i non kovid pacijentima. I ta grupa pacijenata ima veliku smrtnost, tako da želimo da izbalansiramo, da se bavimo i kovid pacijentima, ali ostalima. Ne koči donošenje novih mera ništa, već se traži najbolje rešenje kako izbalansirati situaciju“, rekao je Đerlek.

„Moramo da zaštitimo ekonomiju, jer od nečega moramo da živimo. Moramo da naučimo da živimo sa koronom do pojave nove vakcine“, istakao je on.

Govoreći o radu noćnih klubova, on je rekao da u situaciji ukoliko bi se oni zatvorili, „postoje ilegalne žurke i klubovi, kao i „da se omladina snalazi na različite načine“.

„Mi želimo da zaštitimo ljude koji se bave tom delatnošću, jer i oni izdržavaju porodice“, naveo je on.

On je komentarišući rokove za nabavku vakcina rekao da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje do 350.000 doza, kao i da će po kvartalima biti distribuirano od kompanije Fajzer.

„Naša država je uradila sve, čak više od nekih država koje su ekonomski spremnije od naše države, i išli smo uvek korak, dva ispred kovida“, rekao je on.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend