Društvo

Đorđević: Umrle dve osobe u gerontološkom centru u Smederevu, tražili smo test

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je u jednom državnom gerontološkom centru u Smederevu zbog, još uvek nepotvrđenih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, hospitalizovano deset osoba, a da je dvoje preminulo usled pogoršanja stanja.

Ilustracija: Pixabay

 

U Smederevu su se pojavilo simptomi koji nisu ličili na koronavirus, u međuvremenu još petoro je prebačeno u bolnicu, pratilo ih je povraćanje, rekao je ministar za RTS.

„Dvoje od deset su u bilnici preminuli noćas. Dali smo nalog da se svi testiraju. Tražili smo da bude urađem test na sve“, rekao je Đorđević i dodao da se jedna medicinska sestra se 6. aprila javila da ima temeraturu, konstatovana je upala pluća.

On je izjavio da je juče zabeležen prvi slučaj u domu za ometena lica u Trbunju, gde je od 13 zaposlenih sedam pozitivno na koronavirus, kao i polovina od osam korisnika, zbog čega su svi zbrinuti u bolnici.

Đorđević je podsetio da u Srbiji trenutno radi 74 državne i 229 privatnih institucija socijalne zaštite sa 21 hiljada korisnika, koje se staraju o najugroženijim kategorijama građana, veoma osetljivim na druge bolesti.

Dodao je da je i pre uvođenja vanrednog stanja u gerontološkim centrima bilo zabranjeno napuštanje objekata ili posete, a da je sada uvedena nova mera „izolacija u izolaciji“. To podrazumeva da se na bilo koju naznaku COVID-19 svi zaposleni i korisnici ustanove testiraju i ostaju zajedno u karantinu 14 dana ili dok se testom ne potvrdi da nema bolesti.

Autor: RTS,Beta 
Izvor: N1

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend