Društvo

Šerbula: Vlastima bitan samo profit, a preti dugoročno oštećenje zemljišta i vode u Homolju

FOto. privatna arhiva
Kanadska kompanija Dundee planira da otvori rudnik u Homoljskim planinama i ekspolatiše zlato, tehnologijom koja uključuje upotrebu cijanida. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko do toga dođe, u tom delu Srbije ostaće otrov iz jalovišta, nepoželjni toksični kancerogeni elementi arsen, olovo, kadmijum. Biće potrebno minimum 10 hiljada godina da se nakon toga jalovište samoprirodno iščisti. Jedinu korist od toga imaće strane kompanije, dok većina stanovnika u Srbiji najverovatnije neće imati ništa od toga, tvrde stručnjaci koji su ovih dana obišli Homolje.

Priroda će biti uništena za vjek i vjekova i nećemo moći da imamo nikada vraćenu ovakvu prirodu kao što možemo sada da je vidimo, rekla je za Boom 93, dr Biljana Tomović, profesorka na Biološkom fakultetu u Beogradu, prilikom posete Homolju i lokacijama planiranog rudnika zlata Potaj Čuka-Tisnica.

Tomović kaže da je štetnost rudarenja u netaknutoj prirodi istočne Srbije koju planira kompanija Dundee iz Kanade nemerljiva.

Baner Boom93 Android aplikacija

Mislim da ovo treba da bude apel za različite struke i različite slojeve stanovništva i nadležne, i ljude koji treba da brinu o budućnosti u Srbiji, da uzmu u obzir to da krakoročna dobit, pa čak i pojedinačna i stranih kompanija, ne sme da bude prioritet u odnosu na budućnost stanovništva.

Naučni savetnik Instituta za hemiju Dragana Đorđević tvrdi da na mestu gde se planira otvoreni kop, rudari se zlato u rudi koja nije baš bogata zlatom, negde oko 1 gram zlata po toni. To je na granici isplativosti.

Ističe da bez obzira na tehnologiju koja će se koristiti za rudarenje zlata, ostaće će jalovišta, koja prave problem zauvek, što znači da će minimum 10 hiljada godina biti potrebno da se to mesto samoprirodno iščisti, jer dugačije ne može nikako. To je praktično do prestanka civilizacije na ovim prostorima, kaže Đorđević.

Podsećajući na slučaj Severne Makedonije koja je uspela da sa 90 % referenduma obori jednu kompaniju i zabrani joj iskorišćavanje zlata na planini Kožuf,  šef katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu u Boru, Snežana Šerbola rekla je da je vlastima u Srbiji bitan samo profit,  a to što će se napraviti dugoročno oštećenje zemljišta, vode, za dve hiljade godina, to za njih nije bitno.

“Cijanidi su jako opasni i otrovni. Jedan podatak koji su Makedonci iskoristili za Đevđeliju na Kožufu, gde su isto tako hteli da otvore takav rudnik i kao osnovni podatak su koristili da je Hitler za vreme Drugog Svetskog rata sa sedam tona cijanida ubio oko 10 milion zatvorenika za četiri godine. A tamo je jedna kompanija htela da koristi 30 tona godišnje za proizvodnju zlata, da bi dobili profit i zlato.  Hitler je malo dete onda.”

Predsednik opštine Žagubica, Safet Pavlović naveo je da se lokalna vlast ne meša u to, niti da se lokalna vlast pita za otvaranje rudnika, kao ni stanovništvo.

Kao master ekonomista ne mogu da se bavim time i ja mogu da vam pričam o ekonomiji i finansijama. Prepuštam struci da svaka struka radi svoj posao i da Vlada Republike Srbije odlluči da li je potreban rudnik u Homolju ili nije.

Na kraju rekao da odluku treba prepustiti narodu koji živi na Homolju, a ne nekim organizacijama.

Ako narod na Homolju hoće rudnik, neka ga ima, ako neće, ne mora da ga ima, zaključio je Pavlović.    

Podsetimo, zbog namere kompanije Dundee da otvori rudnik zlata Potaj Čuka – Tisnica u jugoistočnom delu opštine Žagubica na Homoljskim planinama, ekološki aktivisti organizovali su proteste, blokirali magistralni put Požarevac-Bor, održali tri stručne tribine. U narednom periodu sledi osnivanje udruženja građana “Čuvari Homolja” koji će raditi na sprečavanju štetnog projekta rudnika zlata.

Stručnjaci u Homolju
Foto; privatna arhiva
Stručnjaci u Homolju
Foto: privatna arhiva

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend