Društvo

Do kraja godine proširenje požarevačke naplatne rampe: Sedam saobraćajnih traka i novi objekat

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je sa predstavnicima Puteva Srbije obišao naplatnu stanicu Obrenovac i naveo da su prioritetna proširenja na naplatnim stanicama Stara Pazova, Obrenovac, Požarevac i Smederevo.

On je prilikom obilaska rekao da je u toku proširenje na 26 naplatnih stanica širom zemlje.

Podsetimo, Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je još 2020. godine javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije i proširenje  naplatnih stanica na državnim putevima A1, među kojima je naplatna rampa u Požarevcu.

Kako je tada navedeno u javnoj nabavci, rok za završetak radova ne može biti duži od 31. decembra 2022. godine.

Osim izgradnje novog ostrva na naplatnoj rampi Požarevac, u planu je i uklanjanje postojećih upravnih objekata i izgradnja novog, iznad saobraćajnih traka nalik objektu na naplatnoj rampi Beograd.

Naplatna rampa Požarevac trenutno ima tri ostrva i četiri trake, a nakon proširenja naplatna rampa imaće šest ostrva i sedam traka.

FOTO: R. Momirović/Boom93

Radove će izvoditi preduzeća iz Beograda i Zemuna „Srbija autoput“, Institut „Mihajlo Pupin“, „Teamenerego“, „N-ING“, „Del ing“ i „Traffic Design“. Procenjena vrednost radova na proširenju 26 naplatnih stanica, među kojima je i Požarevac, je 5.200.000.000 dinara, dok je za nadzor radova izdvojeno preko 355 miliona dinara.

Takođe, trenutno se izvode radovi na izgradnji brze saobraćajnice od naplatne rampe Požarevac do Golupca.

Naplata putarine u Srbiji sprovodi se na 66 naplatnih stanica, na dužini od 830 kilometara auto-puteva.