Društvo Ekonomija

Do kraja januara onlajn prijava poslodavaca za dualno obrazovanje

Poslodavci u Srbiji koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs/. Proces prijavljivanja je potpuno digitalizovan i pojednostavljen tako da u tri koraka svi zainteresovani mogu napraviti profil i podneti prijavu, istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS i pozvala poslodavce da se uključe u dualni sistem obrazovanja i da zajedno sa PKS kreiraju obrazovne modele u skladu sa potrebama privrede za kadrovima i tržišta rada.

Komora će od 11. do 19. januara organizovati onlajn sektorske sastanke sa predstavnicima kompanija na kojima će biti detaljno predstavljena procedura uključivanja u dualno obrazovanje, prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i razmatrana sva važna pitanja za ovaj vid školovanja mladih.„U ponedeljak 11. januara razgovaraćemo sa predstavnicima sektora građevine, IT, hemijske industrije, u sredu sa kompanijama iz metalske i elektro industrije, energetike i rudarstva, šumarstva i industrije nameštaja, a u petak, 15. januara na dnevnom redu su industrija hrane i farmacija. Za kreativnu i modnu industriju, kao i firme iz oblasti saobraćaja,  rezervisan je 18. januar, a 19. za  turizam i trgovinu“, objasnila je Kovačević.

Učenici po dualnom sistemu, obrazovanje stiču u školi i kompaniji gde usvajaju praktična i primenljiva znanja i veštine u realnom radnom okruženju.

„Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja i oko 70 odsto je našlo posao upravo u kompanijama u kojima su učili kroz rad ili u okviru struke. Oko tridesetak odsto je nastavilo dalje školovanje, što je takođe jedna od prednosti dualnog obrazovanja, jer čak i kompanije stipendiraju nastavak školovanja đaka koji im se kasnije vrate kao kadrovi sa visokom obrazovanjem“, objasnila je Kovačević.

U tekućoj 2020/2021. školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila. Najtraženiji su iz mašinske i elektroindustrije, kao i oni iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine. Na inicijativu privrede, od sledeće 2021/2022. školske godine uvodimo i nove profile kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe, dodala je Kovačević.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama www.pks.rs i www.dualnoobrazovanje.rs

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

PKS inicirala je uvođenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina.

Ekspertsku i finansijsku podršku razvoju kapaciteta PKS i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kao i digitalizaciji procesa, pružili su Privredna komora Austrije i Austrijska razvojna agencija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend