Društvo

Do sada oko 10.000 dece i mladih primilo HPV vakcinu

Vakcina devojka devojcica

Vakcina devojka devojcica

Pre tačno tri meseca u Srbiji je otpočela besplatna vakcinacija protiv humanih papiloma virusa, koji mogu biti izazivači malignih bolesti. Prve zalihe vakcina u domovima zdravlja brzo su potrošene. Veliko interesovanje za imunizaciju usporio je školski raspust. Do sada je u Srbiji oko 10.000 dece i mladih primilo vakcinu.

Doktorka Ana Milenković, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja „Savski venac“, kaže za RTS da je u toj ustanovi vakcinacija počela 13. juna.

„U početku je interesovanje bilo ogromno, tada smo imali i po dvadesetoro dece dnevno. Tokom leta je malo palo interesovanje, jer su deca bila odsutna, ali sada sa povratkom u kolektiv, u škole primećujemo da se češće javljaju – otprilike troje, četvoro dnevno vakcinišemo što prvom, što drugom dozom“, dodaje Milenkovićeva.

Ističe da je ova vakcina u našoj zemlji odobrena za decu uzrasta od 9 do 19 godina o trošku države.

„Savet je da vakcinišemo decu uzrasta 12 do 14 godina. To je plan da sistematski u sedmom razredu kada obavljamo vakcinišemo decu, naravno uz saglasnost roditelja“, navodi doktorka.

Ukazuje da je preporuka da se vakcinišu i dečaci i devojčice.

„Ogroman je broj obolelih, pa i preminulih od malignih bolesti, naročito grlića materice. Vakcina je takva da može da spreči sve premaligne i maligne lezije koje obuhvataju ženske polne organe, pa i kod dečaka kondilome, genitalne bradavice i neke od kracinoma“, navodi doktorka.

Naglašava da se vakcina pokazala bezbednom.

„Ono što je novo je da su nam odobrili da čak i deca sa navršenih 19 godina mogu besplatno da završe vakcinaciju. Znači, ko je započeo pre navršenih 19 godina može sve tri doze da primi“, naglašava Milenkovićeva.

Objasnila je da HPV virus izaziva pored maligniteta ženskih polnih organa i karcinom anusa, jezika, faringsa.