Društvo

Doktorka: Raspust dao dobre efekte, dvostruko manje obolele dece

FOTO: RTS screenshot
Produženi raspust za učenike osnovnih i srednjih škola koji se završava sutra, prema rečima dr Olivere Ostojić, rukovodioca Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović" dao je dobre efekte, jer je dvostruko snižen broj kako ambulantnih tako i bolničkih pacijenata školskog uzrasta.

„Nadamo se da smo raspustom prekinuli najveći pik zaražavanja kod dece, jer je u prethodnom periodi bilo mnogo zaražene dece“, rekla je Ostojić za RTS.

Budući da je mnogo dece bilo zaraženo, a kako doktorka navodi, oni bi sada trebalo da imaju određeni imunitet i kada se vrate u školu smatra da neće biti više zaražavanja dece u velikom broju kao što je to bilo prethodnih nedelja.

Podsetimo, kako je Boom93 prošle nedelje pisao i u školskom dispanzeru u Domu zdravlja Požarevac smanjen je broj dece koja se javljaju na preglede, ali i onih koji su pozitivni na kovid.

„Ova nedelja je u odnosu na prethodne tri koje su bile udarne po broju obolele dece, nešto povoljnija. U proseku dnevno testiramo oko 15 deteta, od kojih 2 do 5 bude pozitivno. Uglavnom kada se napravi pauza u vidu raspusta, to donese poboljšanje situacije sa zaraženopm decom“, rekao je u četvrtak za Boom93 dr Dejan Milenković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja.

U januaru preko 400 dece bilo pozitivno na kovid

Prema rečima načelnika u januaru je preko 400 školske dece bilo pozitivno na koronavirus, a tokom ovog meseca prema nekim procenama i zahvaljujući raspustu taj broj će biti prepolovljen.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ne znam kako bih vam rekao, ali niko „normalan“ ne ide kod lekara tokom raspusta, osim ako baš baš ne mora. Ako ste išli u školu, sećate se valjda.

%d bloggers like this:
Send this to a friend