Društvo

Dr Tiodorović: Epidemiolozi i pedijatri bili za odlaganje početka škole

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiološka slika u našoj zemlji je vanredna s obzirom na to da je zabeležen rekordan broj novozaraženih pacijenata.

To je rekao epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da je to bio razlog zašto se zalagao da se odloži polazak đaka u škole.

On je rekao, gostujući na Tanjug televiziji, da je produžetak raspusta ili onlajn nastava bio predlog i pedijatara, ali da je ipak doneta odluka da đaci sutra krenu u školu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prema njegovim rečima, u ovom talasu konstatovan je povećan broj zaražene dece. Naveo je da je u ranijim talasima po ambulanti bilo zaraženo oko 12 dece, a sada u većim gradovima taj broj dostiže i 150.

Tiodorović je rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u škole, ali je objasnio da je preovladala odluka da se deca vrate u školske klupe zbog činjenice da su “dosta propustili” onlajn nastavom, bez obzira što je ovaj model bio dobro organizovan.

“Najbolji način vaspitanja i obrazovanja je da deca idu u školu, a to se nije moglo obezbediti uvek, te je za posledicu imalo to da su deca prilično izgubila u protekle dve godine”, kazao je Tiodorović.

Кao još jedan razlog zašto je doneta odluka o polasku u školu Tiodorović je naveo i da deca do 12. gdine po zakonu ne smeju ostajati sama kod kuće.

Кazao je da je jedan od predloga bio i da poslodavci odobre rad od kuće za jednog od roditelja.

Poručio je da bi sedam do 10 dana odlaganja polaska u škole bilo značajno za smanjenje prvog udara, jer su deca glavni prenosioci kako korone, tako i gripa.

Upozorio je da se tek očekuje širenje gripa, koji je već prisutan na našim prostorima, te podsetio da je ovaj virus najaktivniji u februaru.

“Odluka da se krene u školu nije pogrešna, jer je doneta u korist učenika”, kazao je Tiodorović, ali i istakao da je otežavajuća okolnost u trenutnoj situaciji i veliki broj zaraženih prosvetnih radnika.