Društvo

Dr Tiodorović: Epidemiolozi i pedijatri bili za odlaganje početka škole

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Epidemiološka slika u našoj zemlji je vanredna s obzirom na to da je zabeležen rekordan broj novozaraženih pacijenata.

To je rekao epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da je to bio razlog zašto se zalagao da se odloži polazak đaka u škole.

On je rekao, gostujući na Tanjug televiziji, da je produžetak raspusta ili onlajn nastava bio predlog i pedijatara, ali da je ipak doneta odluka da đaci sutra krenu u školu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prema njegovim rečima, u ovom talasu konstatovan je povećan broj zaražene dece. Naveo je da je u ranijim talasima po ambulanti bilo zaraženo oko 12 dece, a sada u većim gradovima taj broj dostiže i 150.

Tiodorović je rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u škole, ali je objasnio da je preovladala odluka da se deca vrate u školske klupe zbog činjenice da su „dosta propustili“ onlajn nastavom, bez obzira što je ovaj model bio dobro organizovan.

„Najbolji način vaspitanja i obrazovanja je da deca idu u školu, a to se nije moglo obezbediti uvek, te je za posledicu imalo to da su deca prilično izgubila u protekle dve godine“, kazao je Tiodorović.

Кao još jedan razlog zašto je doneta odluka o polasku u školu Tiodorović je naveo i da deca do 12. gdine po zakonu ne smeju ostajati sama kod kuće.

Кazao je da je jedan od predloga bio i da poslodavci odobre rad od kuće za jednog od roditelja.

Poručio je da bi sedam do 10 dana odlaganja polaska u škole bilo značajno za smanjenje prvog udara, jer su deca glavni prenosioci kako korone, tako i gripa.

Upozorio je da se tek očekuje širenje gripa, koji je već prisutan na našim prostorima, te podsetio da je ovaj virus najaktivniji u februaru.

„Odluka da se krene u školu nije pogrešna, jer je doneta u korist učenika“, kazao je Tiodorović, ali i istakao da je otežavajuća okolnost u trenutnoj situaciji i veliki broj zaraženih prosvetnih radnika.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend