Društvo

Dragoljub Simonović osuđen na pet godina zatvora za paljenje kuće novinara

printskrin N1

printskrin N1

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je na pet godina zatvora, za podstrekivanje drugih lica na krivično delo izazivanje opšte opanosti. Ta druga lica, njih trojica, su u noći između 11. i 12. decembra 2018. zapalila automobil supruge novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, a vatra se potom proširila na garažu i kuću, dok su Jovanović i njegova supruga spavali.

Kao izvršioci ovog dela osuđeni su Vladimir Mihajlović, na četiri godine zatvora, Aleksandar Marinković na četiri godine i šest meseci, i Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora.

Marinkoviću se sudilo u odsustvu pošto je od 2020. u bekstvu, a za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, a Jovanović je tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine Grocka.

Jovanović je, posle izricanja presude, izjavio da je danas specijalni dan, da počinje proleće i da se nada da će biti bolji dani za slobodu medija u Srbiji.

Nakon suđenja tužilac Predrag Milovanović izjavio je da „očekuje da Apelacioni sud uskoro potvrdi presudu“, jer je „sudija Luka Pantelić uvažio sve primedbe Apelacionog suda“.

Svi okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Podsetimo, istragom je utvrđeno da je predsednik opštine Grocka policajcu interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću, da bi mu zauzvrat zaposlio ženu naložio da novinaru upali kuću.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu. Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva molotovljeva koktela u kuću.

Jovanovića je spasila supruga, koja ga je u poslednjem momentu kroz plamen i dim, izvukla napolje.

Simonović je uhapšen posle velikog pritiska međunarodnih institucija, a o njegovom hapšenju javnost je obavestio prvi čovek SNS-a i predsednik države Vučić.