Društvo PROMO

Dragoslav Đokić: Štrajka u „Kostolac uslugama“nije ni bilo

Direktor preduzeća „Kostolac usluge“ Dragoslav Đokić  je u razgovoru sa Boom93 rekao da štrajka u ovom preduzeću nije ni bilo.

Boom93:  Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je u preduzeću Kostolac usluge održao štrajk radnika?

Dragosav Đokić: To uopšte nije tačno, desio se protest grupe radnika u organizaciji sindikata „Usluge Kostolac“, na protestu se okupilo oko 20 radnika. Mi čuvamo i štitimo objekte od vitalnog značaja za Republiku Srbiju i nama je štrajk zabranjen. Na tom protestu su prisustvovali, pored članova odbora sindikata, radnici koji su toga dana bili slobodni. Preduzeće Kostolac usluge ima 720 radnika.

Boom93: Koliko sindikata postoju u Kostolac uslugama?

Dragoslav Đokić:  Mi imamo tri sindikata, prvi po brojnosti je sindikat „Nezavisnost“, drugi je „Usluge Kostolac“ dok je treći sindikat „Sloga“. Sindikati „Nezavisnost“ i „Sloga“ su potpisnici našeg kolektivnog ugovora, dok sindikat „Usluge Kostolac“ isti nije potpisao. U zakonu stoji da iako jedan sindikat nije potpisao kolektivni ugovor isti mora da  poštuje.

Boom93:  Rukovodstvo „Kostolac usluge“ je pomoglo radnicima da se povećaju zarade?

Dragoslav Đokić: Svake godine se povećava minimalna cena rada to znači da naše higijeničarke potpadaju u tu kategoriju kao i fizički radnici na kopu. Mi svake godine pratimo tu minimalnu cenu rada i njima je povećana od nove godine za 11%. Minimalac je povećan svim higijeničarkma i fizičkim radnicima koji su u radnom odnosu. Od nove godine, PP ugovorcima u obezbeđenju,  smo povećali platu sa 22 000 na 27 000 dinara, dok je fizičkim radnicima i higijeničarkama sa 22 000 na 25 000 dinara. Plata je  zaposlenima u obezbeđenju  u poslednjih dve godine, tačnije od 2018 godine, povećana dva puta. Posle potpisivanja ugovora plata je povećana za 10%, a drugi put posle vrednovanja uvećana za još 5%.

Boom93: Sindikat „Usluge Kostolac“ je zamerio što je preduzeće nabavio nova vozila?

Dragoslav Đokić: Kupili smo vozila za prevoz naših radnika jer su usluge prevoza drugih preduzeća dosta skupa. Druga vozila koja smo kupili, patrolna i dostavna vozila su nam potrebna za obavljanje osnovne delatnosti. Ukoliko nemamo naše patrole mi ne možemo da obezbedimo toliki prostor, ispoštujemo ugovore, samim tim i ne možemo da naplatimo naše usluge .

Boom93: Visina zarada zavisi od potpisanih ugovora?

Dragoslav Đokić: Čekali smo poslednji ugovor za održavanje drobilane i posle potpisivanja tog ugovora dogovorili smo se da, uzimajući minimalnu cenu rada, posle kupovine vozila povećamo plate. To se znalo odavno, samo ne u kolikom iznosu,  da će na Skupštini preduzeća biti povećana  zarada. To je većina zaposlenih i sindikati „Nezavisnost „ i „Sloga“ znali.

Boom93: Jedan od glavnih zahteva sindikata jeste da radnici nemaju opremu i kabanice?

Dragoslav Đokić: Mi imamo odlične uniforme koje se šije Yumco:  kombinizone, jakne, pantalone  i dukserice. Radnici su dobili nove majice koje smo nabavili na tenderu koj jednog Beogradskog preduzeća.  Od istog preduzeća su nabavljena  najsavremenija službena obuća za obezbeđenje, kompletna HTZ oprema za fizičke radnike i higijeničarke. Takođe smo od njih nabavili i nove kabanice, koje  nisu podeljene zaposlenima zbog blage zime i sušnog proleća.  Što se tiče primedbi na društvenim mrežama da radnici nemaju gde da podgreju jelo, zabrana držanja grejnih tela po radnim mestima je stigla od Sektora za vanredne situacije MUP-a.  U toku je nabavka klima uređaja za većinu radnih mesta.

Boom93: Preduzeće obezbeđuje ceo ogranak „TE KO Kostolac“ ?

Dragoslav Đokić: Mi pored ogranka obezbeđujemo i izdvojena preduzeća u Kostolacu. Takođe obezbeđujemo i javne skupove, kao i Sportski centar u Požarevcu i prostor Šećerane. Nijedan sportski događaj ne može da prođe bez naših usluga. Obezbeđujemo i Ljubičevske konjičke igre i tokom manifestacija u centru Požarevcu kao i na hipodromu. Imamo registrovanu odgajivačnicu belgijskih ovčara „malinoa“ i nemačkih ovčara. Pomenuti službeni psi nam pomažu u obezbeđivanju naših korisnika.  Plate u PD „Kostolac-Usluge“ su redovne i uvek na vreme. Svaki naš uposleni je prijavljen na penzijsko, socijalno i zdravstveno osiguranje i posebno osiguran kod renomiranog osiguravajućeg društva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend