Društvo

DRI: Nepravilnosti Grada u javnim nabavkama i dotacijama za NVO

Foto: Boom93/M.Veljković
Državna revizorska institucija izvršila je reviziju poslovanja Grada Požarevca i uočila niz nepravilnosti koji je tiču javnih nabavki za 2019. i 2020. godinu i dotacija nevladinim organizacijama za 2020. godinu, kod direktnih korisnika budžetskih sredstava.

U izveštaju državne revizorske institucije navodi se da je Grad Požarevac izvršio rashode na ime dotacija nevladinim organizacijama u iznosu od 54 miliona dinara suprotno zakonskim propisima i internim aktima.  Takođe je u 2019. i 2020. godini izvršio nabavku usluga u vrednosti od 1,9 miliona dinara bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama. Utvrđene su nepravilnosti prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki čija ukupna ugovorena vrednost iznosi 181,5 miliona dinara sa PDV.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiGrad Požarevac je u 2019. i 2020. godini planirao i sproveo postupke javnih nabavki u kojima su preuzete  obaveze i izvršeni rashodi i izdaci bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke,  dodatni uslovi, odnosno kriterijumi za izbor privrednog subjekta, nisu u logičkoj vezi sa predmetom nabavke, srazmerni predmetu nabavke, ograničavaju konkurenciju i diskriminišu ponuđače.

Procenjena vrednost javne nabavke kod pojedinih postupaka nije zasnovana na sprovedenom ispitivanju i istraživanju tržišta, niti je kod svih postupaka objavljen javni poziv za podnošenje ponuda.

Između ostalog, nisu poštovane odredbe zaključenih ugovora, a lice određeno za vršenje stručnog nadzora nije pravilno vršilo nadzor nad izvođenjem radova.

Rukovodstvu Grada Požarevca Državna revizorska institucija dala preporuke da javne nabavke planiraju, sprovode postupke i izvršavaju ugovore u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da obaveze preuzimaju i rashode i izdatke izvršavaju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o budžetskom sistemu. Takođe, da  rashode na ime dotacija nevladinim organizacijama vrše u skladu sa važećim propisima i internim aktima, te  vrše kontrolu namenskog trošenja dodeljenih sredstava nevladinim organizacijama,  uspostave adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend