Društvo

Drobnjak imao račun u Kredi Svis banci sa pola miliona franaka?

FOTO: N1 screenshot
Među više od 30.000 klijenata švajcarske Kredi Svis banke o čijim računima su procureli podaci u okviru međunarodnog novinarskog projekta "Švajcarske tajne", našao se i jedan aktuelni funkcioner.

Naime, kako je objavio KRIK, kao deo mreže OCCRP koja je došla u posed podataka, v.d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao je račun u ovoj banci od 2008. do 2011. godine i na njemu je bilo oko pola miliona švajcarskih franaka, što je više od 300.000 evra piše Danas.

Drobnjak nije odgovorio na pozive i poruke Danasa kako bi objasnio otkud račun u švajcarskoj banci na njegovo ime, ali je KRIK-u biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija Centrolek i Minnex Trading Corporation, koji je imao punomoćje za taj račun rekao da je to njegov novac kojim je hteo da dogradi kuću u Beogradu i da je, s obzirom da živi u Americi, hteo da prepusti taj posao Drobnjaku koji mu je zet.

Marinković je rekao i da je račun zatvoren nakon što mu je tražena saglasnost Narodne banke i da je novac vratio na račune sa kojih je uplaćen na račun u Kredi Svisu.

Kako bilo, nekoliko meseci pre nego što je otvoren taj račun na Drobnjakovo ime, u decembru 2007. godine, on je imenovan na mesto generalnog direktora „Puteva Srbije“ u vreme vlade Vojislava Koštunice, a na predlog Velimira Ilića.

U narednih bezmalo 15 godina, on će ostati na toj poziciji, „preživljavajući“ sve turbulencije političkog života u Srbiji, promene vlada, afere, tužbe. Od 2013. godine on je vršilac dužnosti direktora Puteva, što ga čini najdugovečnijim v.d.- om u zemlji u kojoj inače postoji zakon o javnim preduzećima prema kom je maksimalno moguće biti vršilac dužnosti godinu dana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend