93 sekunde Društvo

Dualno obrazovanje nije prepoznato od strane učenika i roditelja (VIDEO)

Prva generacija učenika Tehničke škole u Kostolcu koja je nastavu pohađala po programu dualnog obrazovanja je upisana 2017. godine, a neki od učenika su nakon završetka školovanja nastavili svoj rad u partnerskim preduzećima gde su i imali praksu tokom školovanja. Međutim nakon samo tri godine, ove godine nije upisano nijedno odeljenje koje nastavu pohađa po dualnom programu.

Direktor škole Goran Nestorović kaže da ovaj vid obrazovanja još uvek nije prepoznat od strane roditelja i dece.

„Sve što je novo još uvek nije prepoznato i mi kao škola smo možda odgovorni u nekom delu koji mi sada ne prepoznajemo i sve smo učinili da to medijski propratimo, ali izgleda da to nije dovoljno“, ističe direktor.

dr Goran Nestorović, direktor Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“

On dodaje da škola ima dom u svom sastavu i kuhinju za ishranu učenika, ali i da pomažu socijalnim partnerima oko ishrane učenika.

Kako ističe  Nestorović, škola ima odličnu saradnju sa svojim partnerima u okviru dualnog obrazovanja.

„Imamo odličnu saradnju sa socijalnim partnerima koji su prepoznali potrebe u dualnom obrazovanju, ali moram da napomenem da je nedovoljna informisanost roditelja, jer dualno obrazovanje nije nešto što ih obavezuje da oni svoju decu ne daju privrednim subjektima na korišćenje u radničke svrhe, već je to skraćeni postupak pripravničkog staža i upoznavanja sa poslom“, napominje Nestorović.

Nestorović napominje da je prva generacija koja je nastavu pohađala po dualnom principu završila obrazovanje i da su neki od učenika ostali da rade kod privrednih subjekata gde su radili praksu tokom školovanja.

Boom93

„Jedan manji broj učenika je ostao da radi u Bambiju, zato što je bila takva njihova želja. Verovatno je privatni subjekt mogao da uposli još njih ali budući da kada završe obrazovanje oni su punoletni i svršeni majstori svog zanata oni nisu izrazili želju da nastave rad u privatnom subjektu“, zaključuje Nestorović.

Direktor smatra da je jedan od razloga za ovakvu odluku učenika pre svega taj što učenici koji gravitiraju ka školi u Kostolcu i samoj opštini Kostolac su motivisani da jednog dana rade u Elektroprivredi Srbije i izdvojenim preduzećima EPS-a.

Boom93

Dualno obrazvanje je deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine, sposobnosti i stavovi u skladu sa standardom kvalifikacije, planom i programom  nastave i učenja. To je, „Učenje kroz rad“, organizovan proces tokom koga učenici, pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju kod poslodavca stiču znanja, veštine, sposobnosti kao i stavove neophodne za efikasan i produktivan rad u određenom zanimanju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend