Društvo

Dve milijarde dinara šteta od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Tokom prošle godine sa interneta je bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, a procenjena šteta je oko dve milijarde dinara, navodi se u objavi Privredne komore Srbije (PKS).

Dodatni problem je i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine.

Udruženje za kreativnu industriju i Grupacija izdavačke delatnosti, knjižara i distributera knjiga PKS organizovali su panel diskusiju „Piraterija u izdavaštvu – povreda autorskih prava”.

Jedan od najvećih problema je nepostojanje svesti društva o nezakonitosti i izostanak sudskih ishoda i presuda u kojima se vidi da su izdavači reagovali, da su zaštićeni i da su došli do tačke kada im je nadoknađena šteta, istakli su govornici.

Vlasnik izdavačke kuće Laguna/Delfi Dejan Papić rekao je da se najveća šteta i povreda autorskih prava događa na internetu.

„Samo tokom prošle godine sa interneta je bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, a procenjena šteta je oko dve milijarde dinara. Dodatni problem je i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine”, naglasio je Papić.

Više informacija pročitajte OVDE.