Društvo Ekonomija

EK pisala Ani Brnabić: Povucite uvozne takse na mleko

Foto: S. LISac
Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, stoji u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić, potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

EK poslala je pismo premijerki Srbije u kojem je izrazila zabrinutost zbog raznih trgovinskih ograničenja koje je Srbija uvela proteklih meseci, uključujući nedavno uvedene prelevmane – uvozne takse – na mleko i mlečne proizvode, prenosi N1.

Srbija, naime, nije konsultovala EU pre uvođenja prelevmana, te Evropska komisija poziva da se ove restriktivne mere – povuku.

„Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje”, potvrđeno je u Evropskoj komisiji za N1.

U pismu se Srbija poziva da uvedene mere povuče i ukazuje se da su neopravdano uvedene nove trgovinske restrikcije kršenje uslova iz Uredbe 1215/2009 i izmenjene Uredbe 2020/2172.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je 17. februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvoznih taksi) od 15 dinara po litri mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva – ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda. Ministarstvo poljoprivrede Srbije odluku je obelodanilo 20. februara, a ministarka poljoprivrede, šumarstva i voprivrede Jelena Tanasković je u izjavi za Tanjug naglasila da se ovom odlukom želi „stabilizovati stanje i zaustavi pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštititi srpski proizvođač”.

Poljoprivrednici su na uvođenje uvoznih taksi reagovali pozitivno kada je reč o mleku, ali i dalje traže uvođenje značajno većih prelevmana za kačkavalj i tvrde sireve – deset puta većih od postojećih.

Proizvođači mleka nastavljaju proteste, pa su u petak 10. marta blokirali na dva sata Šabački most, zahtevajući da se premije za mleko podignu na 20 dinara, da se subvencije povećaju na 40.000 dinara po grlu, da se uvedu prelevmani na uvoz gotovih mlečnih proizvoda i da se utvrdi garantovana otkupna cena mleka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend