Društvo

Ekipa „Žene iz Prugova“ pripremila najbolji ajvar

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ekipa „Žene iz Prugova“ ove godine je napravila najukusniji ajvar i osvojila prvo mesto po mišljenu žirija. One su se plasirale u finale takmičenja koje će biti održano u Beogradu.

Drugo mesto osvojila je ekipa „Suncokret“ iz Prugova, a treće „Udruženje žena Klenovnik“.

Prvoplasirana ekipa osvojila je šporet „Smederevac“ i plasirala se u finale u Beogradu, a sa njima će u finale i drugoplasirana ekipa.

Karavan „Izađi mi na teglu”, deveti po redu, koji je krenuo 20. avgusta iz Kule, tačnije Ruskog Krstura iz kojeg potiče tradicionalna manifestacija “Dani paprike” povodom koje karavan startuje upravo iz ovog gradića u zapadno bačkom okrugu. Karavan će na svom putu obići 20 gradova širom Srbije, sve do velikog finala koje će okupiti sve pobednike kvalifikacionog takmičenja u Beogradu gde će se proglasiti kralj ili kraljica ajvara devete sezone ovog čuvenog karavana.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.