Društvo

Eko straža: Pauzirati prevoz opasnih materija prugom, nesreće čekaju da se dese

Ilustracija/pixabay
Bojan Simišić iz Eko straže izjavio je za N1 da to udruženje građana traži od nadležnih da privremeno obustave železnički promet opasnih materija. "Tražimo reakciju na sam događaj, ali i set akcija koji je potreban kako bismo sprečili dalje akcidente i ljudske žrtve", rekao je.

Događaji koji su nas potresli u poslednjoj sedmici ove godine. Za manje od nedelju dana, dva slučaja prevrtanja vagona sa opasnim otpadom, amonijakom i fosfornom kiselinom, na srpskim prugama. Kod Pirota, uz dve ljudske žrtve – tužilaštvo je pokrenulo istragu. Kod Zaječara, srećom, bez posledica. Udruženje građana „Eko straža“ zbog toga traži od nadležnih da privremeno obustave železnički promet opasnih materija.

„Godinama upozoravamo na nezgode koje su se desile, dosta th događaja samo čeka da se desi. Treba da se utvrdi stanje na prugama ali i maksimalni kapaciteti. U ovom poslednjem slučaju mi imamo saznanja da je problem iskakanja šina bila pretovarenost vagona“, naglasio je u Danu uživo na N1.

Preema njegovim rečima, potrebno je da se za prevoz opasnih materija obezbedi alternativna trasa.

„Kao i da se uradi sanacija kritičnih tačaka, i da se uspostavi odgovornost. Dešava se da smo u zemlji napravili teren da niko ne snosi nikakvu odgovornost. Nadležni su samo prebacivali odgovornost jedni na druge“, kaže Simišić.

U apelu, Eko straža podseća i na niz drugih incidenata.

„Ne možemo da dobijemo epilog nijedne situacije. Imali smo razne fabrike, namennske industrije, različite magacine, to su sve jako opasno akcidenti, koji nemaju uzročno-posledičnu vezu. Imamo dioksine i furane iz fabrika gde gori plastika. Sećamo se požara na deponiji u Vinči, ni danas nismo saznali ko je kriv“, podsetio je sagovornik N1.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend