Društvo

Ekološke organizacije traže zabranu uvoza postrojenja za prozvodnju litijuma u Srbiji

pixabay/ilustracija
Udruženje Zaštitimo Jadar i Radjevinu i Koalicija za održivo rudarstvo Srbije danas su zatražile od Vlade Srbije da se kompaniji Rio Tinto onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline.

„Potpuno je jasno nakon više od godinu dana upornih pokušaja naših organizacija da saznamo stvarne karakteristike ovog proizvodnog procesa da je u pitanju nigde ispitan, eksperimentalan proces sa potpuno nepoznatim ulaznim količinama resursa, energije i potpuno nepoznatim izlaznim količinama otpada, opasnih supstanci, otpadnih voda“, navodi se u saopštenju tih ekoloških organizacija.

Istaknuto je da je posle rudarskih ispitivanja Rio Tinta u okolini Loznice „došlo do teških posledica po okruženje u Jadru a možemo tek da zamislimo do kakvih će posledica dovesti navodno eksperimentalno postrojenje nepoznate veličine, sa nepoznatim tehnologijama i supstancama upotrebljenim u nepoznatim količinama“.

Po oceni ekoloških organizacija, protivzakonito je dopremanje i instalacija postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline bez studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja, bez razmatranje prihvatljivosti za životnu sredinu čitave Zapadne Srbije.

„Bez postojanja standarda za ovakva postrojenja i posebno za otpad i otpadne vode iz njih ionako teško ugroženi sistem zaštite životne sredine bi bio doveden do potpunog kolapsa i propasti pravnog sistema Srbije. Ako se ovakvo bezakonje dozvoli Rio Tintu onda će biti svima dozvoljeno da eksperimentišu i rade sa bilo kojim tehnologijama i bilo gde“, navodi se u saopštenju Udruženja Zaštitimo Jadar i Radjevinu i Koalicija za održivo rudarstvo Srbije.

Dodaje se da najave uvoza postrojenja za potrebe Rio Tinta „svedoče da je Vlada Srbije očigledno u dosluhu sa stranom korporacijom obećala da će omogućiti ovakvo testiranje nad životnom sredinom Srbije protiv i uprkos domaćim i medjunarodnim zakonskim obavezama“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend