Društvo

Ekološki aktivisti predali zahteve Vladi Srbije, nezadovoljni što ih premijerka nije primila

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)
Predstavnici više ekoloških udruženja predali su danas na pisarnici Vlade Srbije zahteve koji se tiču ukidanja odredbe o Prostornom planu za realizaciju projekta Jadar i objavljivanje svih dokumenata potpisanih sa kompanijom Rio Tinto.

Ekološki aktivisti okupljeni ispred zgrade Vlade u centru Beograda izrazili su nezadovoljstvo u razgovoru sa novinarima jer premijerka Ana Brnabić nije mogla da ih primi te najavili da će u subotu nastaviti sa protestima.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiMedju učesnicima skupa su predstavnici pokreta Ekološki ustanak, kao i udruženja Suvoborska greda i Ne damo Jadar i Radjevinu.

Ranije je bilo najavljeno da će se ekološki aktivisti okupiti u vreme održavanja sednice Vlade ali će ona, kako su rekli, biti održana tek sutra.

Predstavnica Udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović izjavila je da su se gradjani okupili ispred Vlade kako bi nadležne podsetili na njihove zahteve i hoće li se njihovi problemi rešavati u ovoj godini.

„Došli smo da potvrdimo naše zahteve i zašto pravimo blokade po celoj Srbiji i da ćemo, ako bude nužde, a očigledno će je biti, praviti i blokade graničnih prelaza“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ekološki aktivisti su danas u Beogradu kako bi podsetii Srbiju da Jadar nije na prodaju i da su njihove namere ozbiljne.

Predstavnica Udruženja Ne damo Jadar Marijana Petković izjavila je da Rio Tinto i dalje radi „svoj posao“ i da to Srbija mora da zna.

„I dalje kupuju zemlju, ucenjuju, ulaze u kuće. I njima je dat signal šta treba da rade, a to mora da prestane“, rekla je ona.

Naglasila je i da konačno mora da se kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju.

„Gospoda iz Vlade će morati da ubrzaju neke stvari i da nam konačno kažu ko je doveo Rio Tinto, da pokažu ugovore i da pokažu šta to Rio Tinto zna što meštani i ljudi koji žive (na području Jadra) ne znaju“, rekla je Petković.

Predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanović Ćuta pozvao je premijerku da se obrati okupljenima i da „poništi sve ugovore sa Rio Tintom“.

On je potvrdio da će u subotu ponovo biti organizovane blokade po Srbiji.

„Neki od nas će u subotu blokirati granični prelaz Loznica, blokiraćemo (autoput) E75, biće blokirana Preljina, još mnogo mesta u Srbiji, a (ministar unutršnjih poslova Aleksandar) Vulin da zna, bude li neko takao bilo koga na bilo kojoj blokadi imaće celu Srbiju ovde“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlast treba samo jednu stvar da uradi – da otera Rio Tinto, a gradjani će potom da nastave normalno da žive.

Predstavnik Udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović zatražio je od premijerke da objavi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto.

„Tražimo da objavi ko je šta potpisivao i da svi odgovaraju, dokle više prebacivati s jednih na druge (političare) i svako za svoj potpis mora odgovorati“, rekao je on.

Naglasio je da nije bito oterati samo Rio Tinto.

„Tražimio da nema ni jednog rudnika litijuma, borata i da se trajno stavi zabrana na litijum, borate i slične minarale u dolini Jadra i ostaliim mestima u Srbiji“, rekao je on.

Ekološki aktivisti traže i da se oglasi Ustavni sud o incijativi o prenemeni zemljšta u vezi kompanije Rio Tinto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend