Društvo

Ekološki ustanak – „marš Rio Tinto“ i kritike vlastima uz tenzije na mostu

ekološki ustanak
Foto/S.V.Ekološki ustanak arhiva
Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka, zbog niza ekoloških problema, u centru Beograda organizovali su protest pod nazivom "Ustanak za opstanak".

Protest je počeo oko 14 sati ispred Predsedništva Srbije, a oko 16.10 krenula je protestna šetnja do Brankovog mosta, koji je bio blokiran dva sata. Problemi na mostu pošto policija na vreme nije zaustavila saobraćaj – prepirka i blaži sukobi vozača i učesnika protesta. Situacija rešena pošto je oslobođen prolaz vozilima unazad sa mosta ka Novom Beogradu.

Na skupu su govorili brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci, književnici…“Ovog leta smo ostali žedni, udišemo toksičan vazduh, a zemlja se rasprodaje. Nastavlja se gradnja mini-hidroelektrana, seku se šume, šire rudnici, otvaraju kamenolomi“, neki su od razloga za protest. „Oni koji dignu glas zbog ekoloških problema prebijaju ili im se preti“, i „planira se mračna budućnost Srbije“, kažu organizatori.

Na skupu su naučnici govorili o pogubnom uticaju poslovanja kompanije Rio Tinto na prirodu i ljudsko zdravlje u Srbiji. Meštani koji žive u selima u okolini Loznice poručili su da neće dozvoliti da njihova deca trpe posledice zagađenja, a iz Ekološkog ustanka su najavili da će, ako slučajno krene mehanizacija i počnu iskopavanja litijuma, blokirati ne samo jedan autoput, već i celu Srbiju.

Glumice Svetlana Ceca Bojković i Anita Mančić rekle su da ne smemo dozvoliti da Srbija bude deponija za tuđe prljave industrije, a vlastima su uputile poruku – „pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi“. Skup je protekao bez većih incidenata i nije bilo povređenih.

Napeto je bilo samo na Brankovom mostu, pošto policija nije na vreme zaustavila saobraćaj pa se jedan broj vozila gradskog prevoza i putničkih automobila našao zaglavljen na mostu. Posle prepirki i čarki vozača i učesnika protesta, vozila su se povukla unazad ka Novom Beogradu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend