Društvo Ekonomija

Ekonomista: Građani Srbije podigli šest milijardi evra kredita za puko preživljavanje

Pixabay ilustracija
Ekonomista Borislav Borović upozorio je na "dramatično" socijalno raslojavanje u Srbiji, navodeći da su devizna štednja i krediti stanovništva gotovo izjednačeni.

„Dok je na jednoj strani devizna štednja narasla na 12 milijardi evra, krediti stanovništva (keš, stambeni i potrošački) su se povećali na gotovo sličan iznos – 11,7 milijardi evra“, saopštio je Borović.

Prema njegovim rečima, u pitanju je prelivanje društvenog dohotka i bogatstva.

„Nevolja je što je broj drugih višestruko veći od prvih, ali svakako je najopasnije što oko šest milijardi evra kredita otpada na keš i potrošačke kredite. Oni su za puko preživljavanje i premošćavanje“, naveo je Borović.

Podsetimo, novi kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije (UBS) za jun 2022. godine pokazuje da dug po bankarskim kreditima u Srbiji iznosi 3.270 milijardi dinara, što je 10,3 odsto više nego pre godinu dana.

Prema podacima UBS, ukupni rast kredita za prvih šest meseci ove godine iznosi 5,2 procenata.

Najveći udeo čine gotovinski krediti stanovništva – 47,6 odsto, zatim stambeni (42,3), poljoprivredni (šest odsto) i potrošački (1,7 odsto).

Ukupan dug stanovništva veći je za 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend