Društvo Ekologija

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog aero-zagađenja

zagađenje vazduha
Foto/ Pixabay zagađenje
Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv Srbije zbog neispunjavanja gornje granice Nacionalnog plana za smanjenje emisija u 2018. i 2019. godini. Komentarišući tu vest, inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je da kandidatura Grada Beograda za Zelenu prestonicu Evrope zvuči "neverovatno", pošto vlasti istovremeno "ne sprečavaju zagađenje životne sredine".

„Ovo je još jedan dokaz da naše vlasti ne rade ništa na rešavanju problema zagađenog vazduha, koji ostavlja sumorne posledice po naše zdravlje, osim što pokušavaju da izmanipulišu javnost, navodi u saopštenju Ne davimo Beograd (NDMBGD).

Ova inicijativa navodi i da su emisije sumpor-dioksida bile šest puta veće od onih koje su maksimalno dozvoljene, a kao ilustraciju toga stanja navodi podatak da su samo termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu i TE Kostolac emitovale u proseku 35 puta više sumpor-dioksida od jedne prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji.

Ovo je već drugi postupak koji je pokrenut protiv Srbije za samo godinu dana, dok je u januaru prošle godine takođe pokrenut spor zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima.

Ministarstvo rudarstva i energetike je tada saopštilo da Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije i ostale energetske kompanije u potpunosti postupaju u skladu sa merama koje su predviđene Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija (NERP).

„Uprkos tim tvrdnjama, nastupila je još jedna godina prekomernog zagađenja i neodgovornog odnosa srpskih vlasti prema građanima i građankama, te je nova reakcija Energetske zajednice sasvim logična“, smatraju u organizaciji NDMBGD.

Kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice, čije je sedište u Beču i čiji je naša zemlja članica, najveći izazov za našu zemlju u sprečavanju zagađenja predstavlja poštovanje gornje granice za emisiju sumpor-dioksida.

Pored Srbije, prema njihovim rečima, Severna Makedonija suočava se sa problemima maksimalnih koncentracija za sumpor-dioksid i prašinu, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu ispunili gornje granice za sva tri zagađivača.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Postavlja se pitanje – dali bi ta energetska zajednica ovako reagovala da 3. blok Drmna gradi neka firma iz EU a ne Kina?

%d bloggers like this:
Send this to a friend