Društvo Zdravlje

Epidemije gripa nema još uvek, javljaju se sporadični slučajevi, prevencija najvažnija

Grip se za sada ne grupiše tako da ne možemo da govorimo o nekom epidemijskom javljanju, ističe Vera Joković Kostić, epidemiolog  iz Regionalnog Zavoda. Na teritoriji braničevskog okruga u prethodnoj 45. izveštajnoj nedelji  registrovano je 334 osoba koje su obolele od oboljenja sličnih gripu a na teritoriji podunavskog okruga registrovano je 111 osoba sa simptomima sličnim gripu ili sa gripom.
Foto Boom93/ T.S. Dr Vera Joković Kostić

Grip  ili influenca je zarazna bolest koja se prenosi sa zaražene na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kijanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima. Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja.Uobičajeni simptomi gripa su povišena telesna temperature, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj i bol u grlu.

Načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Vera Joković  Kostić  naglašava da Zavod  sedmodnevno izveštava institut Batut o broju obolelih od gripa ili bolesti sličnih gripu na teritoriji  nadležnosti ove ustanove tj na teritoriji braničevskog i podunavskog okruga. Taj nadzor počinje od 40. Izveštajne nedelje  i traje do 39. Izveštajne nedelje naredne godine tj do 2021. godine, praktično se prati situacija cele godine.

Po njenim rečima  u Požarevcu i celom braničevskom i podunavskom okrugu epidemije gripa nema još uvek, javljaju se samo sporadični slučajevi.

U prethodnoj 45. izveštajnoj nedelji u braničevskom okrugu registrovane su  334 osobe koje su obolele od oboljenja sličnih gripu ili od gripu.  U uzrastnoj grupi od 15 do 29 registrovano je 122. Grip se za sada ne grupiše tako da možemo da govorimo o nekom epidemijskom javljanju. Što se tiče epidemiološkog nadzora nismo imali  ni u  bolnicama akutni respiratorni disstres sindrom, nismo imali nikakvo značajnije grupisanje obolelih od gripa nismo čak ni uzorkovali i nismo nosili u Tortak na identifikaciju virusa. Za sada nema u celoj Srbiji laboratorijske potvrde gripa tako da nema ni kod nas na teritoriji braničevskog  i podunavskog okruga.“-naglasila je dr Joković, Kostić.

U  podunavskom okrugu u prethodnoj 45. Izveštajnoj nedelji zabeleženo je  ukupno 111 osoba sa oboljenjima sličnim gripu ili  sa gripom. Najveći broj  obolelih u podunavskom okrugu  se beleži u uzrastnoj grupi od 30 do 64 godine i to 70 osoba.

Karakteristika za ovo podneblje  je takva se grip u epidemijskoj epidemijskoj formi najčešće javlja krajem februara, početkom marta.

Najefikasnija specifična mera prevencije gripa je vakcinacija, istakla je Joković Kostić.Ono što je veoma važno i opet naglašam za bolest gde postoji vakcina to je zaista jedna najkvalitetnija preventivna zaštita jer vakcina protiv gripa je kako individualna tako i kolektivna zaštita“.-rekla je Kostić.

Dr Vera dodaje da je za  sezonu 2020/2021. godina obezbeđeno  ukupno 15050 doza za oba okruga. To su vakcine koje su stigle 1. Oktobra i to je sve aplikovano, a 16. 10  stigla je dodatna količina vakcina 1600 doza sa Torlaka (Torvaxlfue) vakcina, trovalentna. Od tih 1600 doza u podunavskom okrugu ostalo je još 106 doza a u braničevskom okrugu ostala je polovinaod tih 1600.

Uspešnost imunizacije protiv gripa je viša od 98% procenata u oba okruga. To je veoma važno za zaštitu stanovništva od gripa. Očekujemo još jednu dodatnu količinu vakcina ali još uvek nemamo zvanične podatke od tome  ali čim to bude biće informisano stanovništvo.“- istakla je načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Vera Joković Kostić.

Prevencija, često pranje ruku, zdrava ishrana i druge mere zaštite kao i obavezno nošenje maski su pola zdravlja. Puno šetnje na svežem vazduhu, često provetravanje prostorija, Fizička distanca od osoba koje kašlju i kijaju. Često pranje ruku je neophodno, kao i ta lična higijena. Ako neko dobije siptome slične gripu onda je neophodno mirovanje, odmor,antipiretici i čajevi a ako simptomi traju duže od tri dana preporuka je  javiti se svom izabranom lekaru radi detaljnijih analiza i dobijanja adekvatne terapije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Epidemije gripa nema još uvek
    Pa traži od Vučića da je nabavi .
    Kao što je nabavio ovu navodnu vakcinu.
    On je naš mesija i dobočinitelj.

%d bloggers like this:
Send this to a friend