Društvo Zdravlje

Epidemije gripa u okrugu nema još uvek, javljaju se samo sporadični slučajevi

Po izveštaju iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac na teritoriji braničevskog okruga u prethodnoj 50. izveštajnoj nedelji  registrovano je 117 osoba koje su obolele od oboljenja sličnih gripu a najveći broj se beleži u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godine i to 45 osoba. Za sada se javljaju samo sporadični slučajevi tako da nema epidemije na teritoriji našeg okruga, kaže u izjavi za Boom93 dr Vera Joković Kostić, epidemiolog  iz Regionalnog Zavoda.

toplomer tablete Kretanje oboljenja sličnih gripu ili grip i dalje se redovno prate, naglašava načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac. Zavod sedmodnevno izveštava institut Batut o broju obolelih od gripa na teritoriji  nadležnosti ove ustanove tj na teritoriji braničevskog i podunavskog okruga. Taj nadzor počinje od 40. Izveštajne nedelje  i traje do 39. Izveštajne nedelje naredne godine tj do 2021. godine,  tako da se praktično  prati situacija  tokom cele godine.

Na teritoriji našeg okruga kao i na teritoriji podunavskog još uvek nije laboratorijski izolovan virus gripa, kao i  na teritoriji čitave Srbije, za sada se javljaju samo sporadični slučajevi. Grip se za sada ne grupiše tako da  ne možemo da govorimo o nekom epidemijskom javljanju, praktično nema epidemije za sada. Mislim da je to sada zbog pandemje korona virusa. Više ljudi se javlja u kovid ambulante, više je obolelih od korona virusa nego od gripa, Korona virus ima veći potencijal.“ -Ističe dr Joković.

dr Vera Joković Kostić, načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac

U prethodnoj 50. Izveštajnoj nedelji u braničevskom okrugu registrovano je 117 osobe koje su obolele od oboljenja sličnih gripu ili od gripu. To su sve vrste respiratornih infekcija. U uzrastnoj grupi od 30 do 64 godine registrovano je 45 osoba.

U  podunavskom okrugu u prethodnoj 50. Izveštajnoj nedelji ukupno  obolelih je 119 osoba sa oboljenjima sličnim gripu ili  sa gripom. Najveći broj  obolelih u podunavskom okrugu  se beleži u uzrastnoj grupi od 30 do 64 godine i to 38 osoba.

Vakcina još ima tako da zainteresovani mogu da se raspitaju kod izabranog lekara naglašava načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje.

Najefikasnija specifična mera prevencije gripa je vakcinacija, istakla je Joković Kostić.Ono što je veoma važno i opet naglašam za bolest gde postoji vakcina to je zaista jedna najkvalitetnija preventivna zaštita jer vakcina protiv gripa je kako individualna tako i kolektivna zaštita i svi koji su zdravi još uvek mogu da se jave svom izabranom lekaru i posavetuju se oko aplikovanja vakcine protiv sezonskog gripa.“-  kaže dr Vera Joković Kostić.

Prevencija, često pranje ruku, zdrava ishrana i druge mere zaštite kao i obavezno nošenje maski su pola zdravlja. Puno šetnje na svežem vazduhu, često provetravanje prostorija, Fizička distanca od osoba koje kašlju i kijaju. Često pranje ruku je neophodno, i  lična higijena. Korišćenje jednokratnih maramica kao i boravak na svežem vazduhu. Ako neko dobije siptome slične gripu onda je neophodno mirovanje, odmor,antipiretici i čajevi a ako simptomi traju duže od tri dana preporuka je  javiti se svom izabranom lekaru radi detaljnijih analiza i dobijanja adekvatne terapije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend