Društvo

Epidemiološka situacija u okrugu nepovoljna, raste broj pozitivnih

kovid ambulanta
Foto/T.S Kovid ambulanta/ medicinski radnici
Epidemiološka situacija u Braničevskom okrugu je jako nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. U poslednjih nedelju dana imamo 108  obolelih na teritoriji Braničevskog okruga.U Požarevcu  za poslednjih nedelju dana  37 novih slučajeva pozitivnih na Kovid-19. Danas su je koronavirus registrovan kod 10 osoba.

Danas imamo 10 registrovanih slučajeva pozitivnih na koronavirus. Klinička slika  pacijenata kod kojih je registrovan Korona virus je  blaža, uglavnom sa niskim temperaturama. Ti pacijenti se većinom zbrinjavaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na nivou ambulanti. Manji je broj hospitalizovanih pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom  slikom i upalom pluća. Postoji i jedan manji broj vakcinisanih pacijenata koji su Kovid pozitivni. Kod njih je znatno blaža klinička slika.“- rekla je u izjavi za Boom 93 dr Slavica Tasić  iz Centru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za Javno zdravlje Požarevac.

Po njenim rečima sa najvećim procentom oboljevanja od Kovida su osobe koje dolaze iz inostranstva, naročito sa letovanja  iz Grčke i Bugarske.

Foto/ T.S. Medicina rada vakcinacija

Vakcinacija  u opadanju

Dr Tasić napominje da je imunizacija  na nivou Braničevskog  okruga u blažem opadanju u odnosu na početni period.   Prvom dozom vakcinisano je 51.350  a drugom 50.380 osoba. Doktorka dodaje da je i dalje najmanji procenat imunizovanih u kategoriji mladih.

Najveći zastoj u vakcinaciji je kod mlađeg stanovništva, kod dece od 12 godina pa na gore, posebno kod srednjoškolaca. Najveći zastoj u vakcinaciji na nivou Braničevskog okruga  i dalje je u opštinama Žagubica i Petrovac na Mlavi. Tu je najmanji odziv, a najveći je u Požarevcu. Ali napominjem da se i u Požarevcu smanjilo interesovanje za vakcinaciju.“- zaključuje dr Tasić.

Građanima su na raspologanju Sinofarm i Fajzer. Jedan broj pacijenata je ostao da primi   drugu dozu Astra Zeneka i Sputnjik V vakcine.  Novih prvih doza ovih vakcina  za sada nema.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend