Društvo

EPS: Neće biti prodaje uglja udruženjima i sindikatima naredne sezone

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Javno preduzeće EPS neće prodavati ugalj za narednu grejnu sezonu određenim kategorijama građana, među kojima su sindikati, uduženja penzionera i invalidi, navodi se u obaveštenju ovog preduzeća.

Kako se u obaveštenju koje je potpisala Danijela Kostić Todić, finansijska ditektorka TE-KO Kostolac, navodi, zbog promene eksploatacionih uslova i otežane tehničko-tehnološke eksploatacije lignita u prethodnom periodu, kao i zbog potreba za povećanom proizvodnjom električne energije, radi održavanja energetske stabilnosti Republike Srbije (snabdevanje Termoelektrana za grejnu sezonu), JP EPS neće vršiti prodaju sirovog komadnog uglja kategoriji potrošača IV (udruženja penzionera, sindikata, invalida…) za grejnu sezonu 2023/24 godine.

FOTO: Boom93

U izjavi za Boom93, iz Gradske organizacije invalida rada navode da ovoj organizaciji nije stiglo zvanično saopštenje iz Javnog preduzeća EPS.

„Zvanično obaveštenje naslovljeno na našu organizaciju nismo dobili. Počeli smo sa upisom uglja, ljudi su zainteresovani, ali je primetno da upisuju manje količine zbog visoke cene tone uglja. Za sada ne primamo novac već samo upisujemo. Ukoliko nam u narednom periodu stigne zvanično saopštenje, a budući da su penzioneri ogorčeni, organizovaćemo protest, ali ne u gradu, već će to najverovatnije biti u Kostolcu“, navode iz ove organizacije.

Dejan Zorko, predsednik Saveza samostalnih sindikata za Požarevac, potvrdio je za naš medij da ni ova sindikalna organizacija nije dobila zvanično saopštenje da njihovim članovima neće biti omogućena kupovina uglja za narednu sezonu.

„Obaveštenje naslovljeno na našu organizaciju nismo dobili, ali imamo informaciju od kolega. Za sada nećemo ništa preduzimati, budući da ova grejna sezona još uvek nije gotova. Sačekaćemo da vidimo kako će se organizovati i druge organizacije, pa ćemo preduzeti određene aktivnosti. Smatram da ukoliko uglja nema za nas, onda ne treba da ga ima ni za njihove radnike“, naveo je Zorko za Boom 93.

Iz ogranka TE-Ko Kostolac za Boom93 su potvrdili da je obaveštenje prosleđeno sindikatima i udruženjima u gradu.

Podsetimo, penzioneri su prošle godine organizovali proteste zbog odluke EPS-a da im upisani ugalj ne isporuči. Nakon nekoliko organizovanih protesta, doneta je odluka da se penzionerima isporuči upisani ugalj, ali po uvećanoj ceni.