Društvo

EPS-ovi projekti zelene energije vredni osam milijardi evra

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

U planovima je i dalje iskorišćavanje potencijala vetra na području Kostolca i razvoj dva vetroparka snage od po 500 megavati na lokaciji Stiško polje.

 Pritisci na Elektroprivredu Srbije (EPS) da se odrekne proizvodnje električne energije iz uglja, iako je to naš domaći potencijal, u korist privatnih investitora koji grade vetro i solarne elektrane u našoj zemlji, da bi istu tu struju potom prodavali EPS-u nisu, na svu sreću, prošli. Situacija je mnogo bolja od očekivane, jer ovo javno preduzeće novim planovima poslovanja predviđa ne samo da nastavi da proizvodi kilovate iz uglja, već i da ima ozbiljne sopstvene kapacitete za proizvodnju zelene struje.

Najveća srpska energetska kompanija aktivno se priključila trendu dekarbonizacije i zelene tranzicije u šta planira da uloži oko 8 mlrd EUR u periodu od 2023. do 2035. godine. U okviru „Zelenog puta EPS-a“ više od 50% ukupnih investicija, odnosno čak 4,2 mlrd EUR planirano je za povećanje udela obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnji struje kroz modernizaciju i izgradnju hidroelektrana, vetroparkova i solarnih elektrana.

Novoizgrađeni kapaciteti OIE očekuju se na mreži već sledeće godine. Prvi će biti EPS-ov vetropark „Кostolac“ snage 66 megavati. Vetroelektrana sa 20 generatora prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Кlenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka TE-КO Кostolac. U 2024. godini trebalo bi da bude završena i solarna elektrana Petka, snage od oko 10 megavati. U toku je tender za izbor izvođača radova za solarnu elektranu na krovovima termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A), koja bi, takođe, trebalo da proizvodi prvu zelenu energiju počev od 2024, a godinu dana kasnije planirano je da solarni paneli budu postavljeni i na krovovima druge velike termoelektrane, TENT B.

Više informacija možete pročitati OVDE.