Društvo

EU odlučila da za dve trećine smanji uvoz ruskog gasa ove godine

N1 screenshot
EU je obelodanila planove da eliminiše zavisnost od ruskih energenata. Unija planira da ove godine smanji uvoz ruskog gasa za dve trećine, kao i da u potpunosti eliminiše potrebe za ruskim gasom i naftom do 2030. godine.

EU je saopštila da zavisnost od ruskog gasa planira da eliminiše „diverzifikujući snabdevanje gasom uvozom od neruskih snabdevača, i proizvodnjom i uvozom veće količine biometana i obnovljivog vodonika, kao i bržim smanjenjem upotrebe fosilnih goriva, jačajući energetsku efikasnost, povećavajući obnovljive izvore energije i elektrifikaciju i rešavanje uskih grla u infrastrukturi, prenosi CNN.

EU zavisi od Rusije za 40 odsto svojih potreba za gasom. Ruska nafta takođe čini 27 odsto od ukupnog godišnjeg uvoza nafte u EU piše N1.

Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak rekao je juče da bi Rusija mogla da obustavi isporuku gasa Nemačkoj preko Severnog toka 1, kao odgovor na blokadu projekta Severnog toka 2, što je nedavno objavio nemački kancelar Olaf Šolc.

EU je, takođe, objavila seriju mera u borbi protiv rasta cena energenata, sa čim se Unija bori već mesecima, a sada je to još više pogoršano zbog zabrinutosti zbog prekida u snabdevanju. Te mere će uključivati potencijalna privremena ograničenja cena i kratkoročnu državnu pomoć kompanijama pogođenim visokim cenama energije.

„Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i gasa. Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam eksplicitno preti. Moramo da delujemo sada da bismo ublažili uticaj rastućih cena energije, diverzifikovali naše snabdevanje gasom za sledeću zimu i ubrzali tranziciju na čistu energiju“, kazala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je da EU ima „dovoljne količine gasa“ za preostale nedelje ove zime, ali da „moramo hitno da dopunimo naše rezerve za sledeću godinu“.

„Komisija će stoga predložiti da do 1. oktobra skladišta gasa u EU budu popunjena do najmanje 90 odsto“, dodala je ona.

Američki predsednik Džozef Bajden očekuje da danas bude zabranjen uvoz u SAD ruske nafte, gasa i uglja, prema tri izvora bliska ovoj temi, preneli su svetski mediji.

SAD će preduzeti ovaj korak unilateralno, bez evropskih saveznika, zbog neslaganja među evropskim zemljama o tome da li treba zabraniti ruske energente. Zemlje EU su mnogo više zavisne od ruskih energenata od SAD.

Američki zvaničnici su odlučili, zbog ekstremnog političkog pritiska kod kuće, da mogu da preduzmu ovaj korak bez koalicije i bez stvaranja velikih problema.

I britanski premijer Boris Džonson je najavio zabranu uvoza ruske nafte, što bi trebalo, kako navodi BBC, da objavi do kraja dana.

Britanska zabrana biće u fazama u narednih nekoliko meseci i neće se odnositi na ruski gas, prema pisanju Politika i Blumberga.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend