Društvo

EU raspisala konkurs za podsticaj kulture i turizma, poziv upućen organizacijama i u Požarevcu

Narodni muzej Požarevac
Boom/TS/ Narodni muzej Požarevac
Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam“ je otvorio novi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava. Cilj ovog poziva je podsticanje kreativnih i inovativnih ideja u turizmu i promociji kulturnog nasleđa. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 200.000, dok će pojedinačni projekti iznositi ne više od 20.000 evra.

Pozivom su obuhvaćeni osam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije: Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo, Negotin i Zaječar, kao i opština Topola u Šumadiji.

Konkurs je namenjen svima koji nastoje da na kreativan i inovativan način unaprede prezentaciju kulturno-istorijskog nasleđa, učine atraktivnijom promociju svojih opština ili oplemene turističku ponudu i proizvode. Stoga je konkurs usmeren na organizacije civilnog društva, institucije kulture, tela za upravljanje kulturnim nasleđem, kao i mala i srednja preduzeća u kreativnoj industriji.

Svrha konkursa je da se poveća atraktivnost destinacija, a posetioci će imati priliku da na zanimljiviji način dožive mesta koja obilaze.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđa, sa ciljem podsticaja ekonomskog razvoja regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva, posebno u ruralnim sredinama.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačke organizaciju za međunarodnu saradnju GIZ.

Ko može da se prijavi?

Kandidati koji ispunjavaju uslove su:

– Organizacije civilnog društva, fondacije, krovna udruženja, mreže organizacija, koji aktivni su u oblasti kulture, lokalnog razvoja i turizma;

– Organizacije koje posluju u kulturnim i kreativnim industrijama;

– Ustanove kulture i organi upravljanja kulturnim nasleđem (muzeji, galerije, biblioteke, arhivi, kulturni centri);

– Organizacije u javnom vlasništvu sa mandatom da upravljaju turističkim/kulturnim/prirodnim mestima;

Podnosilac prijave može delovati pojedinačno ili sa partnerom i mora biti registrovan na teritoriji jedne od kvalifikovanih opština: Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Topola, Veliko Gradište i Zaječar.

Podnosilac zahteva mora biti registrovan prema relevantnim regulacija do 1. januara 2020. i aktivna u kontinuitetu.

Više informacija možete pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend