Društvo Politika

EU, SAD pozdravile presudu Mladiću, na Zapadnom Balkanu burne reakcije

FOTO: Ilustracija/pixabay
Najviši zvaničnici Evropske unije i SAD pozdravili su pravosnažnu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ocenivši da ona donosi pravdu žrtvama i otvara put pomirenju, ali je na Zapadnom Balkanu presuda dočekana burno i sa veoma različitim ocenama.

Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su da suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koje je okončano potvrđivanjem prvostepene osuđujuće presude, predstavlja ključno suđenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid.

U zajedničkoj izjavi, šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da „poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima“.

Oni su naveli da EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i da priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

„Današnja odluka je prilika da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir“, naveli su evropski zvaničnici. Borel i Varheji su dodali da je to „preduslov za stabilnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU“.

Predsednik SAD Džozef Bajden je presudu Mladiću ocenio kao istorijsku jer „pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati“. „Takođe (ta presuda) pojačava našu zajedničku odlučnost da sprečimo da se zverstva dešavaju bilo gde u svetu“, saopšteno je iz Bele kuće.

Dodao je da su SAD pomogle da se okonča sukob u BiH i privedu oni koji su činili zločine na prostoru bivše Jugoslavije kako bi se uspostavio „trajni mir u toj zemlji i regionu“.

„Pravda i pomirenje su temelj mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj vladavine prava“, naveo je Bajden i dodao da se nada da će presuda biti neka vrsta utehe preživelima i porodicama nastradalih.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da presuda Ratku Mladiću donosi dugo očekivanu pravdu za žrtve i njihove porodice.

On je naveo da zločini počinjeni u BiH predstavljaju „jedno od najmračnijih poglavlja istorije posle Drugog svetskog rata“, preneo je Stejt department.

„SAD će nastaviti da insistiraju na pravdi, uzajamnom poverenju i pomirenju kao temelju mira i stabilnosti“, dodao je Blinken.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom presude Mladiću, da je Haški tribunal „politički sud“, ali je odbila da dalje komentariše presudu, navodeći da „mora da bude oprezna da ne bi odgovorom nanela štetu Srbiji“.

Brnabić je ocenila da gde se „umeša“ politika u pravosduje, tamo „pravda i pravo idu kroz prozor“.  „Moja najveća zamerka, kada sam razgovarala s ljudima iz tog suda, bila je da sud nije doprineo pomirenju na Balkanu, već nas je od tog pomirenja udaljio, i čini mi se da smo dalje sada nešto što smo bili pre 26 godina“, ocenila je ona.

Brnabić je navela da će današnji dan označiti „dodatne, dodatne i dodatne“ pritiske na Srbiju.

Premijer Kosova Albin Kurti ocenio je da presuda Mladiću poruka Srbiji da se negiranje ratnih zločina mora završiti. „Srbija ga je (Mladića) sakrila i prikazala kao heroja. Ali ova odluka podseća na to da poricanje prošlih zločina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu od strane Srbije mora da se završi“, naveo je Kurti u pisanoj izjavi.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da presuda Ratku Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom. Dodik je ocenio da Haški tribunal „nije ostvario osnovne cilljeve svog nastanka, odnosno povećanje poverenja među narodima“.

„Kakva je to pravda, ako ovu presudu u svojim domovima danas slušaju sa slobode Naser Orić, Ante Gotovina, Ejup Ganić, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ovakvom presudom se pokušavaju postići mnoge stvari, a prva od njih je „očuvanje karijere onih koji su satanizovali srpski narod, zastupajući navode da su Srbi silovali 60.000 muslimanki“.

„Mi Srbi moramo da naučimo da ne možemo da menjamo te stereotipe, dok su živi oni koji su ih kreirali ili ne budu mimo političke moći da o tome odlučuju“, kazao je Dodik. Još je naglasio da se „pokušava napraviti mit o Srebrenici“, koji se, kako je rekao, „nije desio“.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je tom presudom Haški tribunal „još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda, koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika“.

„Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali“, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da bi Mladić bio oslobođen da je „bilo prava i pravde“. „Očigledno da ovde nema ni prava ni pravde, a to nam je ko zna koliko puta potvrdilo naše dosadašnje iskustvo koje smo imali sa Haškim sudom i broj izrečenih presuda u odnosu na druge“, kazao je Višković.

On je naveo da podržava da svi oni koji su počinili zločin treba da odgovaraju, ali da zločine nisu činili samo na jednoj strani, već ih je bilo i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je posle potvrđivanja presude Mladiću jasno da je ratni politički i vojni vrh Republike Srpske imao nameru da počini niz najstrašnijih zločina u BiH, utemeljenih na etničkim razlikama, kao i da stvori etnički čistu BiH.

On je ocenio da je ratno političko i vojno rukovodstvo RS nameravalo „imalo za cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva“.  Prema njegovim rečima, sa tim političkim srpskim ciljevima BiH se suočava i u miru.

Komšić je dodao da sadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske negira presude međunarodnih sudova, čime, kako je ocenio, nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u mirnodopskim uslovima.

„To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško poverovati da će bilo ko, bilo kada, priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida“, rekao je hrvatski član Predsedništva BiH.

Ministarka spoljnih posloba BiH (SDA) Bisera Turković izjavila je da je presuda Mladiću konačna i istorijska, kao i da ima nemerljiv značaj za budućnost BiH i cele regije.  „Ima nemerljiv značaj za budućnost BiH i cele regije, jer se samo na istini i pravdi mogu graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu“, navela je Turkovićeva.

Navodeći da presuda „nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim opštinama gde je počinjen“, ona je konstatovala da je prvi put u istoriji genocid nad Bošnjacima istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu.

„Biće zauvek upamćen i prepoznat kao opomena svetu i generacijama koje dolaze. Verujem da će ovo biti prilika i za vlasti Srbije i političare iz RS, koji negiraju genocid, da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti“, ocenila je Turkovićeva.

Šefica misije ganizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH Ketlin Kavalec izjavila je da presuda Mladiću zatvara važno poglavlje u traženju pravde za žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti počinjenih u toj zemlji.

Misija OEBS podseća da se krivična odgovornost pripisuje pojedincima i poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao akta usmerenog protiv bilo koje etničke grupe, dodala je Kavalec.

„Iako Misija prepoznaje današnju presudu kao pozitivan razvoj događaja, ostaje činjenica da mnogi zločini počinjeni tokom sukoba nemaju sudski epilog. Misija OEBS-a u BiH nastavlja da podržava pravosuđe BiH u procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH“, navela je Kavalec.

Vlada Crne Gore se nije zvanično oglašavala, ali su članice vladajuće koalicije različito reagovale na presudu.

Nova srpska demokratija, vladajuća stranka u Crnoj Gori, članica Demokratskog fronta, saopštila je da je presuda Ratku Mladiću sramna, a da je Mladić pobednik.  „Haški tribunal je sramnom presudom generalu Ratku Mladiću samo potvrdio da je antisrpska tvorevina čija je isključiva namera da ljude koji su u jednom trenutku bili vođe srpskog naroda, predstavi kao krivce za građanski rat na području bivše SFRJ“, piše u saopštenju.

NSD čiji je lider Andrija Mandić, istakla je da je Mladić posle svega „ostao pobednik“.  „Njegov narod je zahvaljujući njemu i drugim značajnim ljudima slobodan, iz velike borbe stvorena je naša Republika Srpska i to su činjenice koje ne može poništiti bilo kakav sud, niti bilo kakve lažne optužbe“, zaključila je ta partija.

Članica vladajuće koalicije URA, Dritana Abazovića je saopštila da je potvrđivanje presude Mladiću bio jedini mogući epilog i predstavlja važan korak na putu ostvarivanja pravde.

Opozicione stranke u Crnoj Gori – Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) – pozdravile su presudu Mladiću.

DPS Mila Đukanovića je i ocenila da „nije osuđen samo ratni zločinac, već je osuđeno čitavo jedno zlo vreme na Balkanu, koje se ne sme ponoviti, ali ni zaboraviti“.

„Ono mora ostati večita opomena svima. Iako nema dovoljno velike kazne za stravične počinjene zločine, niti će njome biti vraćeni ljudski životi, ova presuda jeste svojevrsno zadovoljenje pravde prema žrtvama i njihovim porodicama, posebno prema preživelima u masakrima, koji su imali dovoljno snage da kroz svedočenja u ovom i drugim dugogodišnjim procesima ponovo prožive neljudski pakao iz kojeg su jednom uspeli da se spasu“, navela je DPS.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić poručio je povodom konačne presude Ratku Mladiću, da to nije presuda jednom narodu. „Ovo nije presuda jednom narodu. Ovo je presuda jednom zločincu, njegovoj ideji i sledbenicima“, napisao je Fejzić na Tviteru.

Vlada Hrvatske pozdravila je presudu Mladiću i ocenila je primerenom, ali je istovremeno izrazila nezadovoljstvo što nije utvrđeno učešće najviših funkcionera Srbije u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Vlada Republike Hrvatske takođe izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini“, ističe se u saopštenju.

Takođe se izražava nada da će „presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica“.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.  Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011, nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije i izručile Tribunalu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend