Društvo

Evrokomora: Neophodan jasan okvir za reforme i pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Evropska Unija
foto/ ilustracija/ EU pixabay
Evrokomora je danas pozvala zemlje Zapadnog Balkana i Evropsku uniju da postave jasan vremenski okvir za sprovodjenje reformi koje vode ka pristupanju Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana.

ored jasnog plana za sve partnere sa Zapadnog Balkana, koji vodi ka punom članstvu u EU, Evrokomora podržava i striktnu primenu revidirane metodologije tokom procesa pristupanja, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Evrokomora smatra i da je dobro koristiti princip ranog pristupanja i da u perspektivi budućim članicama, nakon harmonizacije zakonodavstva u pojedinim oblastima, bude dostupan privilegovan pristup jedinstvenom tržištu EU ili pojedinim njegovim elementima.

Pored ostalog Evrokomora pruža podršku uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta, proširenju zelenih koridora na granične prelaze sa susednim državama članicama EU i smanjenju troškova rominga izmedju EU i Zapadnog Balkana, kao i primeni Zelene agende za Zapadni Balkan.

Navodi se i da je stalni poslovni dijalog EU i ZB6 КIF važno sredstvo za angažovanje poslovne zajednice u proces proširenja i da ovaj dijalog doprinosi da se brzo identifikuju problemi u trgovini i predlože konkretna rešenja.

Evrokomora traži od EU i da poveća pretpristupnu podršku budućim članicama sa Zapadnog Balkana uslovljenu poboljšanjima u pojedinačnim reformskim procesima.

Takodje, u potpunosti se podržava sprovodjenje mera u oblasti ključnih infrastrukturnih projekata, inovacionih kapaciteta i strukturnih investicija, a naročito onih predvidjenih Ekonomsko-investicionim planom za ZB Evropske komisije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend