Društvo

Evropski fond: Zagađenje na Balkanu uzrok velikog broja prevremenih smrti

Kvalitet vazduha u Požarevcu je loš. U nedostatku merne stanice, građani su sami postavili uređaje za merenje kvaliteta vazduha.
Pixabay/Ilustracija
Zagađenje vazduha za Zapadnom Balkanu uzrok je velikog broja prevremenih smrti u regionu, a posledice su i kraći životni vek i pogoršanje javnog zdravlja, zbog čega što pre treba poboljšati kvalitet vazduha, ali i javno zdravlje kroz unapređenje zdravstvenih sistema, saopštio je Evropski fond za Balkan, koji sa partnerima iz regiona ovog meseca sprovodi treću fazu kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh". Cilj ove faze kampanje je informisanje građana o posledicama zagađenja po smrtnost i zdravlje na Zapadnom Balkanu, uz poziv građanima regiona da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha i produžili živote svih.

Prema posledjim podacima Evropske agencije za životnu sredinu, u regionu loš kvalitet vazduha godišnje prevremeno oduzme više od 30.000 života, dok zajednički istraživački centar Evropske unije ističe da zagađenje vazduha u proseku doprinosi smanjenju očekivanog životnog veka od 0,4 do 1,3 godine u zemljama Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Studije pokazuju, kako se dodaje, da su samo termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu odgovorne za ekonomsku štetu na ime zdravstvenih troškova koja iznosi između 1,2 i 3,4 milijardi evra godišnje.

Kampanjom „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ traži se od nadležnih da se smanjenje zagađenja vazduha definiše kao nacionalni, regionalni i medjunarodni prioritet i integriše u sve procese planiranja, da se povećaju novčana sredstva u budžetu za kontrolu zagadjenja i uspostaviti sisteme za praćenje zagadjenja i njegovih zdravstvenih efekata.

Takodje se zahteva, kako bi se unapredio nadzor nad zagađivačima i poboljšao kvalitet vazduha, uspostavljanje multisektorskog partnerstva na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, kao i da prevencija nezaraznih bolesti koje su posledica lošeg kvaliteta vazduha bude integrisana medju prioritete ekoloških i zdravstvenih politika.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ inicijativa je Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama: Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola.

Sprovodi se drugu godinu zaredom, sa ciljem podizanja svesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu.

„Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ ističe značaj regionalne saradnje neophodne za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend