Društvo

Evropski savet dao zeleno svetlo za viznu liberalizaciju za Kosovo

FOTO: Pixabay ilustracija
Evropski savet dao je zeleno svetlo za viznu liberalizaciju za građane Kosova, saopšteno je iz tog tela. Kako je navedeno, Savet je danas usvojio svoj stav na prvom čitanju o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo. 

To će onima koji imaju kosovske pasoše omogućiti da putuju u EU bez viza na period od 90 dana u bilo kom 180-dnevnom periodu, dodaje se u saopštenju.

To će stupiti na snagu kada Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju počne da radi ili od 1. januara 2024, šta god se prvo desi.

Kako se navodi, ovo sada treba da usvoji Evropski parlament pre nego što može da bude potpisano i objavljeno u službenom glasniku EU.

„Kosovo je uložilo ogromni trud da poboljša bezbednost i upravljanje migracija i da se uskladi sa viznom politikom EU. Nadamo se da će saradnja u tim poljima nastaviti da bude plodonosna“, rekla je švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend