Društvo

Fajzer podneo zahtev za odobrenje vakcine, namenjena za decu mlađu od 5 godina

Foto/ Vakcina protiv Covida/Pixabay
Fajzer i partner Biontek zatražili su odobrenje od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za svoju vakcinu protiv kovida za decu mlađu od pet godina, saopštila je danas ta kompanija.

Podnošenje prijave američkom regulatoru za lekove završeno juče, a uključivalo je podatke koji pokazuju da su tri doze vakcine sa slabijim dozama izazvale snažan imuni odgovor kod dece uzrasta od šest meseci, prenosi Rojters.

Dodaje se da nijedna vakcina protiv kovida još uvek nije odobrena za decu u toj starosnoj grupi u večini delova sveta.

Kako se kaže, ostaje nejasno koliko će roditelja vakcinisati svoju decu jer je dosad vladala mala zainteresovanost za vakcinacijom dece od 5 do 11 godina.

Fajzer i partner Biontek su 23. maja saopštili da je njihovo ispitivanje pokazalo kako je verzija vakcine od tri mikrograma izazvala sličan imuni odgovor kod dece mlađe od pet godina, kao u ranijem ispitivanju svaka od dve doze od 30 mikrograma kod onih između 16 do 25-godišnjaka .

Rival Moderna objavila je u martu podatke o ispitivanju koji su pokazali da je formulacija njene vakcine sa dve doze bezbedna i da je izazvala sličan imuni odgovor kod male dece kao kod odraslih.

Nezavisni savetnici FDA najavili su da će razgovarati o te dve aplikacije na sastanku 15. juna.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend