Društvo Kultura

Filmovi o Požarevcu Danila Stanimirovića

Foto: S.Lisac
U centru za kulturu večeras u 20 sati održava se filmsko veče posvećeno Požarevcu. Biće prikazano pet kratkometražnih filmova Danila Stanimirovića. 

Mladi filmejker iz Požarevca Danilo Stanimirović, čije filmove gledaoci mogu pogledati večeras,  kaže za Boom 93 da je „Bambilend“ njegov najuspešniji film. Premijeru je imao u  čuvenom  bioskopu „Anthology film Arhives“ kog su osnovali veliki filmski autori i koji su, kako sam kaže, roditelji ekperimentalnog art house i alternativnog filma.

„Bambilend je najupešniji film, najviše je proputovao. I to je bio prvi studentski film,  produkcijski  malo složeniji u odnosu na one prethodne srednjoškolske radove. To je film posvećen Bambilendu, jer živeo sam i odrastao na tom Bambilendu i provodio vreme u njemu i pre i posle zatvaranja. I onda osim toga što je vizuelno, mislim estetski jako inspirativan, vezuje se za njega mnogo priča i mnogo značenja i mnogo motiva i onda sam jednostavno osećao da moram da snimim nešto tu. Nastao je taj scenario za igrani film u kome je Bambilend zapravo  lik na neki način.“

Posebna činjenica za Danila je da je samo tri nedelje nakon što je bila projekcija Bambilenda u Njujorku, u tom bioskopu  bila organizovana retrospektiva filmova Dušana Makavejeva.

Bambilend je visoko nagrađivani kratkometražni film. Prikazivan na preko 70 festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade. Govori o Strahinji, mladom glumcu koji radi kao klovn na dečijim rođendanima. Ne bi li povratio sećanje na detinjstvo koje je proveo u Bambilendu, Strahinja dolazi u svoj rodni grad.

Barili je prvi dokumentarni film autora, koji govori o čuvenom požarevačkom horu Barili, portretišući istovremeno njegov dom zgradu Načelstva u Požarevcu. Premijeru je imao na festivalu dokumentarnog film Slobodna Zona.

Crveno je prvi igrani film Danila Stanimirovića koji je osvojio brojne nagrade na mnogim festivalima srednjoškolskog filma u regionu. Govori o odrastanju u Požarevcu u tinejdžerskom periodu.

Seobe su nastale u produkciji DokuFesta iz Prizrena gde su imale i svetsku premijeru, a zatim su prikazivane na mnogobrojnim festivalima na Balkanu. Seobe portretišu selo Sirakovo u blizini Požarevca i govore o stalnom fenomenu selidbi koje su vezane za ovaj kraj.

Prokop je jedini film koji nije direktno vezan za Požarevac. Ali se ovaj film ekskluzivno prikazuje odmah nakon premijere koju je imao na nedavno završenom Beldocs festivalu.

Danilo Stanimirović je mladi filmejker iz Požarevca. Njegov kratki dokumentarni film SEOBE 2017. godine producirao je i premijerno prikazao DokuFest iz Prizrena nakon čega je prikazan na festivalima širom Balkana. Sledeće godine je pobedio takmičenjima EU Film Contest i EU Film Challenge, što ga je odvelo na Kanski i Venecijanski Filmski Festival. Takođe 2018. je osvojio nagradu za najbolji Pič na Four River Film Festivalu za svoj kratki projekat Bambiland, koji je premijeru imao 2019. godine u Anthology Film Archives bioskopu u Njujorku, nakon čega je prikazan na više od sedamdeset festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade.

Od 2021. godine je alumni Sarajevo Talents Campus-a.

Intervju sa Danilom Stanimirovićem možete pogledati u sredu, 29. septembra.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend